«Novids»: Γιατί κάποιοι δεν έχουν κολλήσει ακόμα κορωνοϊό;

Οι «Never Covid» ή «Novids», είναι οι άνθρωποι που παρά την υψηλή έκθεση τους στον ιό, δεν βγήκαν ποτέ θετικοί.

Είμαστε 2 χρόνια και κάτι με την πανδημία του Covid-19 να είναι μέσα στην ζωή μας, και παρατηρείται πως η πλειοψηφία των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον μια φορά, ενώ πολλοί έχουν υπάρξει θετικοί περισσότερες φορές.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που δεν κόλλησαν ποτέ, οι «Never Covid» ή «Novids» – οι άνθρωποι που παρά την υψηλή έκθεση τους στον ιό, δεν βγήκαν ποτέ θετικοί.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αιτιολογήσουν και να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, τρέφοντας ελπίδες πως θα ανακαλύψουν αυτούς τους προστατευτικούς παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να μην αρρωσταίνουν, με απώτερο σκοπό το μελλοντικό όφελος των υπολοίπων.

Κάποιοι βασικοί παράγοντες που έχουν ξεχωρίσει με βάση τους οποίους οι “Novids” «αποφεύγουν» τον Covid είναι οι εξής:

  • Γενετική σύνθεση
  • Εμβολιασμός
  • Παίρνοντας προφυλάξεις όπως η απόσταση και η χρήση μάσκας
  • Η δυνατότητα για τηλεργασία

«Υπάρχουν πιθανώς πολλές διαφορετικές εξηγήσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε η Dr Erica Johnson στο Heathline, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Maryland, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Λοιμωδών Νοσημάτων του Αμερικανικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ιατρικής.

«Η ηλικία, ο χρόνος και ο τύπος της ανοσολογικής απόκρισης, είτε εκτεθείτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό, χρόνιες ασθένειες… όλα αυτά εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου.»

«Μερικοί άνθρωποι ήταν πιο πιστοί στα μέτρα περιορισμού, όπως ο εμβολιασμός και η ενίσχυση, η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η αποφυγή του πλήθους, η εργασία εξ αποστάσεως και η αποφυγή ταξιδιών και τοποθεσιών που αυξάνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο David Souleles, MPH, διευθυντής του Covid-19 Response. στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine και διευθυντής του MPH Program & Practice στο UCI Program in Public Health.

«Όλα αυτά τα μέτρα λειτουργούν για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και, όταν συνδυαστούν μαζί, μπορούν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της μόλυνσης από τον COVID-19».

Ο ρόλος της γενετικής

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως κάποια άτομα με συγκεκριμένη γενετική σύνθεση τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στον Covid- 19 ή σε κάποια ασθένεια εξίσου σοβαρή. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν επιπλέον πως κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι γονιδίων θα μπορούσαν να έχουν προστατευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο είναι ήδη γνωστό και στην περίπτωση άλλων ασθενειών.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν η ατομική γενετική σύνθεση των ανθρώπων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι δεν κολλούν το COVID-19 παρά την έντονη έκθεση στον ιό. Για να ελέγξουμε αυτήν την υπόθεση, χρησιμοποιούμε ανθρώπινες γενετικές τεχνικές για να μελετήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που φαίνονται φυσικά ανθεκτικοί στον SARS-CoV-2», δήλωσε ο Dr András N. Spaan, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη και ένας από τους Οι συνιδρυτές της διεθνούς Ανθρώπινης Γενετικής Προσπάθειας COVID. Η ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου σε άλλες καταστάσεις υγείας και ασθένειες μπορεί επίσης να παρέχει κάποια προστασία έναντι του COVID-19, προτείνουν ορισμένες μελέτες.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανέφεραν σε μια μελέτη το Μάϊο ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες φαινόταν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19.

Υπήρξε επίσης «κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν υπάρχει προστατευτική επίδραση από την έκθεση σε άλλους κοροναϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα», είπε ο Johnson.

Πώς κάποιοι Novids τα κατάφεραν

Κάποιοι θα πουν πως το να μην κόλλησαν μέχρι στιγμής ήταν πολύ απλά επειδή πρόσεχαν και τήρησαν τα μέτρα και τους κανόνες ασφαλείας. Κάποιοι όμως απλά δεν γνώριζαν ότι ήταν θετικοί και το πέρασαν έτσι.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 70 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν ήδη λοίμωξη από τον COVID-19 με αρκετούς από αυτούς να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια χωρίς να το γνωρίζουν.

«Είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να είχαν COVID-19 και να μην το γνώριζαν επειδή δεν έκαναν τεστ», είπε ο Souleles. «Μπορεί να ήταν ασυμπτωματικοί ή να είχαν ήπια συμπτώματα και να απέδιδαν αυτά τα συμπτώματα σε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες». Ένας συνδυασμός μειωμένης προσοχής σε προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη και η φυσική απόσταση, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανθεκτικών στα εμβόλια και των ανθεκτικών στο ανοσοποιητικό παραλλαγών του COVID-19 όπως το BA.5, θα μπορούσε να συρρικνώσει τον πληθυσμό των Novids.

Ο Dr David Culpepper, κλινικός διευθυντής της εταιρείας τηλευγείας LifeMD, ανέφερε ότι ενώ φορούν μάσκα και αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τον COVID-19, «Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα άτομο που έχει λάβει όλες τις διαθέσιμες προφυλάξεις και έχει ακόμα προσβληθεί από τον COVID-19».

«Δεν προτείνω να μην φοράτε μάσκα και να λαμβάνετε άλλες προφυλάξεις. Θα πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό», δήλωσε ο Culpepper. «Απλώς επισημαίνω ότι κάποιοι που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 έχουν λάβει πολλές προφυλάξεις και απλώς ήταν άτυχοι. Και υπάρχει επίσης μια ορισμένη ποσότητα τύχης σε όσους το έχουν αποφύγει».

«Τώρα που ζούμε σε έναν σχεδόν μετά-πανδημικό κόσμο όπου πολλοί από εμάς είναι εμβολιασμένοι, δεν είμαι τόσο αυστηρός όσο ήμουν», είπε ο Grant. «Πρόσφατα έπρεπε να αρχίσω να φοράω γυαλιά, οπότε δεν μου αρέσει να φοράω τη μάσκα μου όσο φοράω τα γυαλιά μου. Προσπαθώ να αποφύγω τα πολυσύχναστα μέρη, αλλά ως λάτρης του κινηματογράφου, δεν μπορώ να μην επισκέπτομαι συχνά εσωτερικές κινηματογραφικές αίθουσες. Ούτε ακολουθώ τους κατασκευασμένους κανόνες μου, οπότε σε αυτό το σημείο μάλλον είμαι απλά τυχερός».

Διαβάστε επίσης:

Τι επιφυλάσσουν τα άστρα για κάθε ζώδιο από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Tα χρωματικά combos που θα αγαπήσουμε αυτό το φθινόπωρο
 

Πηγή: savoirville