Κορωνοϊός: Δύο ακόμα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στην Ελλάδα

Η παραλλαγή Όμικρον εξακολουθεί να επικρατεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% - Την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα του Κενταύρου στη χώρα μας

Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος». Μία εβδομάδα αργότερα, στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πανδημία στη χώρα μας, ανακοινώθηκαν δύο ακόμα κρούσματα της υποπαραλλαγής Κένταυρος, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πιο μεταδοτική εκδοχή της Όμικρον.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι ενδεικτικά της διασποράς του νέου στελέχους, καθώς εντοπίστηκαν σε δείγμα 197 κρουσμάτων που επιλέχθηκαν τυχαία ή στοχευμένα την περίοδο από 21 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά η σχετική παράγραφος από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 197 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 21 Αυγούστου 2022 έως 13 Σεπτεμβρίου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529)

Δύο εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.668 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.935 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 13 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 91,9%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 4,7%.

Πηγή: skai.gr