Γκάγκα-Παπαευαγγέλου: Στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer -Προς επικράτηση η Όμικρον 2-Δείτε την ενημέρωση

Παρακολουθήστε την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και την παιδίατρο-λοιμωξιολόγο, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Γκάγκα: Έφτασαν στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer-Ξεκινά σύντομα η χορήγηση τους

Έφτασε σήμερα στην χώρα μας η παρτίδα με τα χάπια της Pfizer κατά του κορωνοϊού, όπως αποκάλυψε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Τόνισε ότι η διαδικασία χορήγησης τους θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα, συνεχίζεται όπως είπε η χορήγηση του χαπιού της Merck με θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως υπογράμμισε, ο εμβολιασμός προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πρόσθεσε δε ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν να ζουν σε μια νέα πραγματικότητα: «Πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα διότι εξακολουθεί να υπάρχει η πανδημία. Να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά την ίδια ώρα με προσοχή ».

Τέλος, έδωσε συνοπτικά στοιχεία νοσηλειών για τα δύο χρόνια πανδημίας. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε περίπου 170.000 νοσηλείες με covid-19 και παράλληλα έχουμε 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα, που σημαίνει, όπως είπε η κ. Γκάγκα, ότι η covid μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ , αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες σε προσωπικό, αλλά τα πολλά περιστατικά ήταν μη covid.

Παπαευαγγέλου: Προς επικράτηση η Όμικρον 2

Για την παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση.

Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει αυξητική τάση τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, σημειώθηκε αύξηση κατά 24% στα κρούσματα.

Παράλληλα, το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,6% την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα λύματα παρουσίασαν αύξηση ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία εμφανίζει αρκετά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση της διασποράς, αποτελώντας το 50% των νέων κρουσμάτων και έχει επικρατήσει στην Κρήτη.

Ο ΠΟΥ σημειώνει, ωστόσο ότι η νοσηρότητα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 δεν διαφέρει σημαντικά από της Όμικρον. Μπορεί να γίνει σοβαρή για ανεμβολίαστους και ηλικιωμένους.

Επίσης, παρατηρείται σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός επαναλοιμώξεων.

«Η διασπορά της Όμικρον μείωσε την προστασία των εμβολίων, όμως και με τις 3 δόσεις προστατεύει κατά 91% έναντι διασωλήνωσης και 87% έναντι θανάτου», επεσήμανε η καθηγήτρια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα της μάσκας και του πιστοποιητικού, διευκρίνισε ότι η άρση υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε η χρήσης της, ενώ στην επιτροπή δεν έχει συζητηθεί η άρση χρήσης του πιστοποιητικού.

Πηγή: skai.gr