Ανησυχία μετά τα έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Κράκεν» στην Ελλάδα - Τι να προσέχουμε 

Παυλάκης για μετάλλαξη Κράκεν: «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος» 

Ανησυχία στους πολίτες, και εγρήγορση στους επιστήμονες, προκαλεί ο εντοπισμός στη χώρα μας (Αττική) των έξι πρώτων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού «Κράκεν».


Διευκρινίσεις για την μετάλλαξη έδωσαν ο γιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο Mega και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος στην ΕΡΤ.

«Μας ανησυχεί η μετάλλαξη, είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με άγρια στελέχη, ένα από τα 4 – 5 στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις» προειδοποίησε ο Γιώργος Παυλάκης.

«Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα  Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος… το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.

«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι» διευκρίνισε.

Η κ. Παγώνη τόνισε τη μεγάλη ανάγκη από ειδικευόμενους που υπάρχει σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς». Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνει στάση εργασίας την προσεχή Τρίτη.

«Έχουμε ζητήσει και προσπαθήσει να λυθεί το πρόβλημα από τη διοίκηση και θα προχωρήσουμε και στο υπουργείο» συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.

«Αυτή τη στιγμή με αυτή τη νέα υποπαραλλαγή Κράκεν ή αλλιώς XBB.1.5, που ανήκει στην οικογένεια Όμικρον, γνωρίζουμε σίγουρα δύο πράγματα. Πρώτον, είναι πιο μεταδοτική. Οι γενετικές αλλαγές που είδαμε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την παραλλαγή πιο μεταδοτική. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες εδώ, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή» τόνισε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

«Λόγω αυτού του ποσοστού, ναι, μπορούμε να πούμε ότι και γενετικά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Σημαίνει επίσης ότι αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν covidτο φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.
 

Πηγή: skai.gr