Κορωνοϊός: Ανανέωση πιστοποιητικού εμβολιασμού μόνο με τρίτη δόση- Οι συζητήσεις στην Ε.Ε

Διεργασίες που οδηγούν σε ανανέωση των πιστοποιητικών εμβολιασμών μόνο για όσους λαμβάνουν την αναμνηστική δόση έχουν αρχίσει να δρομολογούνται στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας του Οκτωβρίου ετέθη για πρώτη φορά το θέμα, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να εγγραφεί στην επίσημη ατζέντα. 

Η Ελλάδα είναι θετική στην προοπτική το πιστοποιητικό να έχει «ημερομηνία λήξης» εάν δε γίνει η τρίτη δόση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Πάντως, το κλίμα που διαμορφώθηκε στην πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης. 

Το σκεπτικό μιας τέτοιας απόφασης είναι ότι με το πέρας του εξαμήνου η ανοσία φθίνει και η τρίτη δόση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου, αλλιώς από τις αρχές του χρόνου και μετά, αν δε γίνει επαναληπτική δόση, το πραγματικό πσοσοστό εμβολιασμένων θα αρχίσει να μειώνεται. 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθιξε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Πηγή: skai.gr