Κορωνοϊός: ΑΥ.4.2 η νέα μετάλλαξη της «Δέλτα» που προβληματίζει στη Βρετανία-Τι λένε οι επιστήμονες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση "παρακολουθεί στενά" μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, παραδέχθηκε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς τα κρούσματα αυτής έχουν διπλασιαστεί σε έναν μήνα.
 
Η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2 της παραλλαγής Δέλτα ευθυνόταν για το 4% των κρουσμάτων το Σεπτέμβριο στην Αγγλία, ενώ στις δύο εβδομάδες έως τις 9 Οκτωβρίου ευθυνόταν για το 8,9% των λοιμώξεων.
 
Επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να είναι κατά 15% πιο λοιμογόνος από την αρχική παραλλαγή Δέλτα και ήδη εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αγγλίας.
 
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι είναι πιο εύκολα μεταδόσιμη.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την 'Αλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική...Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Λίγα κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

Πηγή: skai.gr