Κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες 30-39 ετών με ιστορικό προεκλαμψίας είχαν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και τρεις φορές για εγκεφαλικό

 Οι γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα - έως τετραπλάσια - για έμφραγμα και εγκεφαλικό για αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να διατηρηθεί έως και για 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Χάλουμ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας "European Journal of Preventive Cardiology", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,58 εκατομμύρια γυναίκες. Από όσες είχαν προεκλαμψία κατά την πρώτη κύηση τους, περίπου το 2% έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες μετά τη γέννα, έναντι ποσοστού 1,2% μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν εμφανίσει προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη τους.

Προεκλαμψία (υπέρταση στην κύηση μαζί με λευκωματουρία) εμφανίζει περίπου το 8% των εγκύων παγκοσμίως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, στομαχόπονο και ναυτία. Οι γυναίκες μπορεί να μπερδέψουν αυτές τις ενδείξεις με τα συμπτώματα της ίδιας της εγκυμοσύνης και έτσι να μην αναζητήσουν βοήθεια έγκαιρα. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά μερικές φορές η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό.

Η νέα μελέτη

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η προεκλαμψία προδιαθέτει τις γυναίκες για αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή τους. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει σε βάθος χρόνου, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος ξεκινά νωρίς μετά τον τοκετό. 

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και τρεις φορές για εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία μετά τη γέννα, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν εμφανίσει προεκλαμψία κύησης. Ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού παρέμενε διπλάσιος ακόμη και μετά από 20 χρόνια. Ειδικότερα, οι γυναίκες 30-39 ετών με ιστορικό προεκλαμψίας είχαν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και τρεις φορές για εγκεφαλικό σε σχέση με τις συνομήλικες τους χωρίς προεκλαμψία.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μετά από προεκλαμψία εκδηλώνεται σε νεαρές ηλικίες και σχετικά νωρίς μετά τον τοκετό. Αυτό δείχνει ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών στις εν λόγω γυναίκες δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τη μέση ηλικία», δήλωσε η δρ Χάλουμ.

Πηγή: skai.gr