Κλείσιμο

Καθηγητής Δημόσιας Υγείας-ΗΠΑ: Διευκρινίσεις για εμβόλια -Σε ποιους επιβάλλεται η 3η δόση

Μερικές υπενθυμίσεις και διευκρινίσεις για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια έκανε μέσα από ανάρτησή του ο Βασίλειος Μαργαρίτης, Ανώτερος Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Walden στις ΗΠΑ. 

Ο καθηγητής τόνισε τη σημαντικότητα τόσο των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και των μέτρων προστασίας, τα οποία όπως είπε θα μας ακολουθούν για αρκετό καιρό ακόμα.

Σχετικά με το εμβόλιο, ανέφερε πως η 3η ενισχυτική δόση επιβάλλεται σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο και για υψηλή έκθεση στον ίο ανεξαρτήτως ηλικίας που αυξάνει την πιθανότητα νόσησης.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Μερικές υπενθυμίσεις για τον ιό κ τα εμβόλια:

α) Τα εμβόλια δεν είναι αποστειρωτικά, συνεπώς πάντα μπορείς να μολυνθείς. Υπάρχει σύγχυση στον κόσμο και σε πολλούς ερευνητές για το τι είδους προστασία προσφέρουν. Μέχρι στιγμής οι 2 δόσεις προσφέρουν υψηλοτάτη προστασία στη σοβαρή λοίμωξη/θάνατο. Πολλές μελέτες, ωστόσο, αναφέρουν μείωση της αποτελεσματικότητας μετά από 6-8 μήνες όσον άφορα στη μόλυνση (χωρίς ασθένεια) και πολύ λιγότερο στη συμπτωματική νόσο.

β) Τα αντισώματα είναι αναμενόμενο να πέφτουν και την προστασία την προσφέρουν τα Τ&Β κύτταρα μνήμης, τα οποία θα παράξουν λιγότερα αλλά καλύτερης ποιότητας αντισώματα. Αυτό και σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ και όριο αντισωμάτων, πρέπει να οδηγήσει τον κόσμο να μην κάνει τεστ αντισωμάτων.

γ) Κοινό λάθος: Το 90% προστασία από το εμβόλιο δεν σημαίνει πως αν εμβολιαστούν 100, το 10% θα νοσήσει, αλλά πως ο εμβολιασμένος έχει 90% λιγότερη πιθανότητα να νοσήσει σε σχέση με τον μη εμβολιασμένο. Αν ο ιός (όπως η μετάλλαξη δέλτα) έχει υψηλό ιικό φορτίο θα νοσήσουν πολλοί εμβολιασμένοι, αλλά πολύ περισσότεροι ανεμβολίαστοι, γι’ αυτό η πανδημία άφορα όλους. Όμως, η προστασία από το εμβόλιο μειώνει τη βαρύτητα της νόσου σε μεγάλο βαθμό.

δ) Το μεγάλο πρόβλημα από την αρχή της πανδημίας παραμένουν οι ομάδες υψηλού κίνδυνου για σοβαρή νόσο (>65, ανοσοκατασταλμένοι, σοβαρά υποκείμενα) και για υψηλή έκθεση στον ίο ανεξαρτήτως ηλικίας που αυξάνει την πιθανότητα νόσησης (επαγγέλματα υγείας, εργασία με επαφή με πολύ κόσμο, χρήση ΜΜΜ καθημερινά) και σε αυτούς επιβάλλεται η 3η ενισχυτική δόση. Η 3η δόση για όλους δεν τεκμαίρεται επιστημονικά, αφαιρεί πολύτιμες δόσεις από τις μη αναπτυγμένες χώρες, χάνεται ο στόχος πως ο έλεγχος της επιδημίας γίνεται με τον εμβολιασμό όλων κ όχι με τον συνεχή εμβολιασμό των ίδιων ατόμων και αυξάνει την πιθανότητα σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

ε) Τα εμβόλια και πολύ περισσότερο οι θεραπείες δεν είναι πανάκεια, είναι επιπλέον στρωματά προστασίας μαζί με τη μάσκα, τον αερισμό και την αποφυγή συνωστισμών σε κλειστούς χώρους. Το «ζούμε με τον ίο» δεν σημαίνει επιδιώκουμε να τον κολλήσουμε (εμβολιασμένοι και μη), αλλά συνεχίζουμε να τον αποφεύγουμε όσο κάνουμε τις δραστηριότητές μας και αυτά που αγαπάμε.

στ) Τα test είναι πολύ σημαντικό εργαλείο ελευθερίας για πιο «επικίνδυνες» δραστηριότητες, όπως γάμοι, οικογενειακά μεγάλα τραπέζια, συναυλίες, ταξίδια και θα μείνουν κοντά μας για αρκετό καιρό ακόμα για εμβολιασμένους και μη.

Προσεχώς περισσότερα.»
 

Πηγή: skai.gr