ΗΠΑ: Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασαν πλέον το 1 εκατομμύριο οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς· το, άλλοτε αδιανόητο, τραγικό ορόσημο ξεπεράστηκε περίπου δύο χρόνια αφού τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανέτρεψαν και μεταμόρφωσαν την καθημερινότητα στη χώρα αυτή.

Το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου νεκρών ξεπεράστηκε την ώρα που η απειλή που εγείρει ο SARS-CoV-2 τείνει να υποβαθμίζεται από πολλούς. Σημαίνει πως έχει πεθάνει ο ένας στους 327 Αμερικανούς, ή με άλλα λόγια όλος ο πληθυσμός πόλεων όπως το Σαν Φρανσίσκο ή το Σιάτλ.

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωνε πως ο νέος κορονοϊός προκαλεί παγκόσμια πανδημία, την 11η Μαρτίου 2020, η COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Τους μήνες που ακολούθησαν, ο ιός εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά, αρχικά σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, κατόπιν απ’ άκρου σ’ άκρο όλης της χώρας. Τον Ιούνιο του 2020, ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε το σύνολο των απωλειών που υπέστησαν οι ΗΠΑ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 2021, είχε πλέον ξεπεράσει τις 405.000 αμερικανικές απώλειες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Έναν μήνα αργότερα, είχε ξεπεράσει τους θανάτους του 1ου, του 20υ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ μαζί, όπως το είχε θέσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ήταν πλέον πάνω από τους 500.000.

Η COVID-19 έχει αφήσει ελάχιστες περιοχές της Γης αλώβητες. Επισήμως, έχουν καταγραφεί 6,7 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως. Όμως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας, άμεσα ή έμμεσα, είναι μάλλον πιο κοντά στα 15 εκατομμύρια.

Ορισμένες από τις εικόνες της πανδημίας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στα μυαλά των Αμερικανών: τα φορτηγά ψυγεία έξω από νοσοκομεία ξεχειλισμένα από τα πτώματα· οι διασωληνωμένοι ασθενείς μέσα σε σφραγισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας· τα εξαντλημένα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που καλούνταν να δώσουν μάχη με κάθε κύμα της πανδημίας.

Κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2021, πέθαιναν εξαιτίας της COVID-19 καθημερινά κατά μέσον όρο περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ιός σάρωνε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, αλλά οι νεότεροι δεν είχαν πολύ καλύτερη τύχη, ενώ έχουν χαθεί πάνω από 1.000 ζωές παιδιών. Ερευνητές εξάλλου εκτιμούν ότι 213.000 παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και μαινόταν ιδίως στις μεγάλες πόλεις, η πανδημία χτύπησε επίσης αγροτικές κοινότητες, όπου οι υπηρεσίας υγείας ήταν υποτυπώδεις ως περιορισμένες.

Το χτύπημα ήταν δυσανάλογα μεγάλο στους αυτόχθονες και στις κοινότητες των εγχρώμων, καθώς και στις φυλακές.

Αποδεκάτισε ολόκληρες οικογένειες, αποκάλυψε βαθιές ανισότητες και προκάλεσε κύμα αλλαγών που επηρέασαν σχεδόν κάθε διάσταση της ζωής.

Αφού η απειλή άρχισε να καταλαγιάζει μετά το κύμα της παραλλαγής Όμικρον τον χειμώνα, πολλοί Αμερικανοί έβγαλαν τις μάσκες και επέστρεψαν στα γραφεία τους. Τις τελευταίες εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι γεμάτα και η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στον πληθωρισμό και στην οικονομία.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης βοήθησε, καθώς δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιάστηκαν από τα τέλη του 2020.

Την ίδια ώρα, ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε νέες αναμνηστικές δόσεις, καθώς ο ιός δεν έπαψε ποτέ να μεταλλάσσεται.

«Δεν τελείωσε, επ’ ουδενί», προειδοποιούσε πρόσφατα ο αμερικανός ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι. «Ακόμα βιώνουμε παγκόσμια πανδημία».

Η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας είναι δύσκολη, αναγνωρίζει το Ρόιτερς, λόγω του διαφορετικού τρόπου καταγραφής από κάθε φορέα. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων καταγράφει τους επιβεβαιωμένους και τους πιθανούς θανάτους εξαιτίας της COVID-19, όπου είναι διαθέσιμα τέτοια δεδομένα. Κατ’ άλλες πηγές, όπως είναι για παράδειγμα το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, που βασίζεται σε ανακοινώσεις των τοπικών αρχών, οι νεκροί δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το 1 εκατομμύριο (καταμετρά 998.699 θανάτους).

Ο ακριβής απολογισμός της πανδημίας ενδέχεται να μη γίνει ποτέ γνωστός στ’ αλήθεια. Ορισμένοι από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν και πέθαναν δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε εξετάσεις και λείπουν από τις καταμετρήσεις. Άλλοι, που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19 αλλά υπέκυψαν εξαιτίας άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, αντιθέτως καταμετρώνται.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο κυριότερος ομοσπονδιακός φορέας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, κάνει λόγο για 1,1 εκατ. πλεονάζοντες θανάτους από την 1η Φεβρουαρίου 2020, στην πλειονότητά τους εξαιτίας της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ