ΗΠΑ-Κορωνοϊός: Ο FDA έδωσε έγκριση για χορήγηση του χαπιού της Pfizer

Ο FDA ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την χορήγηση του χαπιού της Pfizer ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν τη θεραπεία από το σπίτι τους για να γλιτώσουν τα σοβαρά συμπτώματα.

Το πολυαναμενόμενο φάρμακο έρχεται καθώς τα κρούσματα στις ΗΠΑ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται και οι υγειονομικοί προειδοποιούν για «τσουνάμι» νέων λοιμώξεων από την παραλλαγή Όμικρον.

Το φάρμακο, Paxlovid, είναι ένας ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος για τη θεραπεία πρώιμων λοιμώξεων από την COVID-19, αν και οι αρχικές προμήθειες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή και θα πρέπει να ξεκινά η χορήγησή του το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ανέφερε ο οργανισμός. Θα λαμβάνονται συνδυαστικά με το παλαιότερο αντιιικό φάρμακο ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες.

Επίσης, το χάπι από τη Merck αναμένεται να λάβει σύντομα έγκριση. Το φάρμακο της Pfizer, όμως, είναι βέβαιο ότι είναι η προτιμώμενη επιλογή λόγω των ήπιων παρενεργειών και της υψηλότερης αποτελεσματικότητάς του, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σχεδόν κατά 90% των νοσηλειών και των θανάτων.

Και τα δύο φάρμακα αναμένεται ότι θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και την Όμικρον.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την COVID-19, αλλά με περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες να είναι ακόμη ανεμβολίαστοι, τα αποτελεσματικά φάρμακα θα είναι κρίσιμα για τον μετριασμό των σημερινών και μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας.
 

Πηγή: Reuters