ΗΠΑ: Επιστήμονες αναπτύσσουν εμφυτεύματα που θα επουλώνουν τραυματισμούς από καρδιακή προσβολή

Τον Μάρτιο οι επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν σε ζώα τους καρκίνους προχωρημένου σταδίου των ωοθηκών και του παχέος εντέρου, μέσα σε μόνο έξι ημέρες, με τα εμφυτεύματα.

Σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη προχώρησαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Ράις, Τέξας και Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, καθώς κατάφεραν να αναπτύξουν εμφυτεύματα που θα βοηθούν στην θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να εξαλείψουν σε ζώα (τρωκτικά) τους καρκίνους προχωρημένου σταδίου των ωοθηκών και του παχέος εντέρου, μέσα σε μόνο έξι ημέρες, χάρη στη νέα θεραπεία. Ανέπτυξαν εμφυτεύσιμα «εργοστάσια φαρμάκων» στο μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας, τα οποία επιτρέπουν τη συνεχή χορήγηση υψηλών δόσεων του φαρμάκου ιντερλευκίνη-2. Η θεραπεία αυτή ενεργοποιεί τα λευκά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο.

Τώρα, οι εφευρέτες των μικροσκοπικών, αντικαρκινικών εμφυτευμάτων σε συνεργασία με ερευνητές στο Baylor College of Medicine, αναπτύσσουν εκδόσεις των εμφυτευμάτων πλάτους 1,5 χιλιοστού, που θα μπορούν να θεραπεύσουν τραυματισμούς του καρδιακού μυός που προκαλούνται από καρδιακές προσβολές. Η νέα θεραπεία θα στοχεύει στη φλεγμονή που μπορεί να επιδεινώσει την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Θα κατασκευάσουμε κύτταρα ώστε να παράγουν κυτταροκίνες που θα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην επούλωση της καρδιάς», δήλωσε ο Όμιντ Βέισε, βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο Ράις στις ΗΠΑ.

Τα εμφυτεύματα αυτά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση. Τα κύτταρα που παράγουν τις κυτταροκίνες θα εισαχθούν κατά δεκάδες χιλιάδες σε αλγινικά σφαιρίδια πλάτους 1,5 χιλιοστού, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στην επιφάνεια της καρδιάς.

Ο Βέισε δήλωσε ότι τα σφαιρίδια θα προστατεύουν τα κύτταρα που παράγουν κυτταροκίνες από το ανοσοποιητικό σύστημα και θα επιτρέπουν στα «εργοστάσια φαρμάκων» να συνεχίσουν να λειτουργούν για εβδομάδες. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε αποτελεσματικές δόσεις κυτταροκινών για έως και έξι μήνες», δήλωσε.

Η Avenge Bio, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, την οποία συνίδρυσε ο Βέισε, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους αργότερα φέτος, μετά από έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή της τεχνολογίας αυτής.

Πηγή: Rice University