Η μέτρια κατανάλωση καφέ προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η συζήτηση για το εάν ο καφές είναι ωφέλιμος διαρκεί πολλά χρόνια 

Τα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ είναι ότι μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη φαίνεται να προσθέτει σημαντικές πληροφορίες στις πολυετείς έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη του καφέ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, δηλώνει ότι δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν πραγματικά να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και ακόμη και από πρόωρο θάνατο.

«Ο ντεκαφεϊνέ, ο αλεσμένος και ο στιγμιαίος καφές, συσχετίστηκαν με σημαντικές μειώσεις περιστατικών καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας», έγραψαν οι ερευνητές. «Ο αλεσμένος και στιγμιαίος αλλά όχι ντεκαφεϊνέ καφές συσχετίστηκαν με μειωμένη αρρυθμία».

Καθώς μεγάλο ποσοστό ιατρών συνιστούν διαχρονικά στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο να αποφεύγουν τον καφέ, οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη ήθελαν να εξετάσουν εάν αυτή η σύσταση είναι πραγματικά δικαιολογημένη.

Ποιοι κίνδυνοι για την υγεία μειώνονται με την κατανάλωση καφέ;

Η μελέτη παρατήρησης ανέλυσε δεδομένα από ασθενείς που συμμετείχαν στη μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικό πόρο που περιλαμβάνει τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ για σχεδόν 450.000 ενήλικες, UK Biobank.

Οι συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στην ερευνητική προσπάθεια δεν είχαν καρδιακή νόσο ή αρρυθμία στην αρχή της μελέτης και χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: άτομα που έπιναν αλεσμένο καφέ με καφεΐνη, άτομα που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη, άτομα που έπιναν στιγμιαίο καφέ με καφεΐνη και άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία και αρχεία θανάτου μετά από κατά μέσο όρο 12,5 χρόνια για θέματα όπως αρρυθμίες, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους. Οι ερευνητές υπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, ο διαβήτης, η εθνικότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, το φύλο, το κάπνισμα και η κατανάλωση τσαγιού και αλκοόλ.

Ως αποτέλεσμα της ανασκόπησής τους, οι ερευνητές βρήκαν μια ποικιλία σημαντικών πλεονεκτημάτων από την κατανάλωση καφέ, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μειώσεων στον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αλεσμένος καφές και ο στιγμιαίος καφές βρέθηκε επίσης ότι μειώνουν τους κινδύνους για ακανόνιστο καρδιακό παλμό, γνωστό και ως αρρυθμία.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις ευεργετικές συσχετίσεις της συνήθους πρόσληψης καφέ, όπως αναφέρεται σε πρόσφατες πληθυσμιακές μελέτες», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Peter Kistler, PhD, MBBS, επικεφαλής κλινικής έρευνας ηλεκτροφυσιολογίας στο Baker Heart and Diabetes Institute και επικεφαλής ηλεκτροφυσιολογίας στο Alfred Hospital στη Μελβούρνη, είπε στο Health ότι προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τον καφέ με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμίες, αλλά είπε ότι αυτές οι προσπάθειες αφορούσαν μόνο έναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων και ότι τα ευρήματα έπρεπε να επαληθευτούν σε έναν μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως κι έκαναν.

«Υπάρχει σημαντικό δημόσιο ενδιαφέρον για τα καρδιαγγειακά οφέλη του καφέ», είπε ο Kistler.

Αυτή είναι μια από τις πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζουν τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ», δήλωσε η Χόλι Άντερσεν, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο Νοσοκομείο New York-Presbyterian στο Weill.

Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως και πολλές άλλες στο παρελθόν, παρουσίασε τις παρατηρήσεις της κι ενώ δεν μπορεί να εντοπίσει μια συγκεκριμένη αιτία για το πώς ο καφές βοηθά, θα χρειαστούν επιπλέον ελεγχόμενες δοκιμές για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του καφέ και της καρδιαγγειακής υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη σύνδεση.

«Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο συστατικό που περιέχει περισσότερες από 100 βιολογικά ενεργές ενώσεις, από τις οποίες η καφεΐνη είναι η πιο γνωστή», είπε ο Kistler. «Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό που αυξάνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.».

Η καφεΐνη περιέχει επίσης ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι αντιοξειδωτικές, συνέχισε ο Kistler. «Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τον μεταβολισμό του σώματος, όπως να αυξήσουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και να βελτιώσουν το μικροβίωμα του εντέρου», είπε. «Όλες αυτές οι επιπτώσεις είναι πιθανό να εξηγούν τις μειώσεις στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου».

Όσον αφορά τον κίνδυνο αρρυθμίας, ο Kistler σημείωσε ότι η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει τους υποδοχείς στα κύτταρα του σώματος που συνδέονται με την αδενοσίνη, ένα μόριο που μπορεί να επηρεάσει τα καρδιακά κύτταρα και να αυξήσει τον κίνδυνο αρρυθμιών. «Με το μπλοκάρισμα αυτών των υποδοχέων που συνδέονται με την αδενοσίνη, πιστεύουμε ότι ο καφές με καφεΐνη μπορεί να προστατεύει από τις αρρυθμίες», είπε. «Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα διαφορετικά αποτελέσματα» του καφέ σε σχέση με τον καφέ χωρίς καφεΐνη όταν πρόκειται για ακανόνιστο καρδιακό παλμό, είπε.

Όσον αφορά στις καρδιακές παθήσεις και στο εγκεφαλικό, τα οφέλη μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα φάνηκαν ως εξής:
Αλεσμένος καφές: 20% μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

  • Καφές χωρίς καφεΐνη: 6% μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού
  • Στιγμιαίος: 9% μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Και τέλος, για τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό η μελέτη έδειξε:

  • Άτομα που πίνουν 4 έως 5 φλιτζάνια αλεσμένου καφέ με καφεΐνη: 17% μείωση κινδύνου
  • Δύο με τρία φλιτζάνια στιγμιαίος καφέ την ημέρα: 12% μείωση κινδύνου

«Η ήπια έως μέτρια κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται αλλά μάλλον να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής», ανέφερε ο Kistler.

Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: καφές