Η μεγαλύτερη παγκοσμίως δοκιμή ενός τεστ αίματος για ανίχνευση 50 ειδών καρκίνου

Λονδίνο, Θανάσης Γκάβος

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας αρχίζει σήμερα την μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως της αιματολογικής εξέτασης Galleri της Grail Inc, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περισσότερων από 50 ειδών καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Το σύστημα δημόσιας υγείας NHS στην Αγγλία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 140.000 εθελοντές για να υποβληθούν σε ένα νέο τεστ αίματος.

Το τεστ Galleri, που χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ, ανιχνεύει χημικές αλλαγές σε τμήματα του γενετικού κώδικα που διοχετεύει στο αίμα ο καρκινικός όγκος.

Με τον τρόπο αυτό εντοπίζει καρκίνους που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν σε αρχικό στάδιο, όπως αυτοί που αναπτύσσονται στο κεφάλι, στο έντερο, στον πνεύμονα και στο πάγκρεας.

Στις ΗΠΑ το τεστ συστήνεται στους άνω των 50 ετών. Στην Αγγλία έχουν ήδη σταλεί προσκλήσεις σε πολίτες 50-77 ετών που θα μπορούν να δίνουν δείγμα αίματος σε κινητές μονάδες του NHS σε οκτώ περιφέρειες της χώρας.

Οι ίδιοι πολίτες θα κληθούν να ξαναδώσουν δείγμα αίματος μετά από 12 μήνες και μετά από δύο χρόνια. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται έως το 2023.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ