Η ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος αυξάνει τις νοσηλείες για έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια

Η ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος δημιουργείται, όταν άλλοι ρύποι αντιδρούν στον αέρα υπό την παρουσία του φωτός του ήλιου.

Η υπέρβαση των ορίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα σχετίζεται με σημαντική αύξηση στις νοσηλείες για έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική μελέτη. Αλλά ακόμη και οι συγκεντρώσεις όζοντος κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο του ΠΟΥ συνδέονται με μια επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Το όζον είναι ένα αέριο που συνιστά βασικό ρυπαντή του αέρα και αιτία του φωτοχημικού «νέφους». Η εν λόγω ρύπανση αποτελεί διαφορετικό πρόβλημα από την τρύπα στο υψηλότερο στρώμα του όζοντος, που λειτουργεί ως ασπίδα έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος δημιουργείται, όταν άλλοι ρύποι αντιδρούν στον αέρα υπό την παρουσία του φωτός του ήλιου. Αυτές οι άλλες ουσίες είναι πτητικές οργανικές ουσίες και οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται από τα οχήματα, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα διυλιστήρια, τις χημικές βιομηχανίες και την καύση βιομάζας (π.χ. ξύλων για τα τζάκια) και ορυκτών καυσίμων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι η ρύπανση του όζοντος κάνει κακό στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία. Η νέα έρευνα, επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει και αναδεικνύει το εύρος του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαογουέι Γου του Πανεπιστημίου Τζιατόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal», της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, συσχέτισαν στοιχεία για τη ρύπανση του όζοντος σε 70 κινεζικές πόλεις (συνολικά 258 εκατομμύρια κατοίκους ή το 18% του κινεζικού πληθυσμού), με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στη διάρκεια της τριετούς έρευνας υπήρξαν 6,44 εκατομμύρια νοσηλείες για καρδιαγγειακά προβλήματα και η μέση ετήσια μέγιστη συγκέντρωση όζοντος υπολογίστηκε στα 79,2 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Το ανώτατο όριο ασφαλείας του ΠΟΥ είναι τα 100 μg/m3. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση στα επίπεδα όζοντος κατά 10 μg/m3 στη διάρκεια ενός διημέρου, υπήρχε μια αύξηση κατά 0,4% στις νοσηλείες για εγκεφαλικό και κατά 0,75% στις νοσηλείες για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Μολονότι αυτές οι αυξήσεις μοιάζουν σχετικά μικρές, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα επίπεδα όζοντος μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 200 μg/m3 το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον 20πλάσια αύξηση στις εισαγωγές σε πάνω από 8% για τα εγκεφαλικά και σε 15% για τα εμφράγματα», ανέφερε ο δρ Γουάν. «Στη διάρκεια της τριετούς μελέτης και όσο περνούσε ο χρόνος, το όζον ήταν υπεύθυνο για ένα αυξανόμενο ποσοστό νοσηλειών καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Πιστεύεται ότι η κλιματική αλλαγή, που δημιουργεί ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοϊκές για τον σχηματισμό όζοντος, θα συνεχίσει να αυξάνει τις συγκεντρώσεις του σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις του όζοντος. Αυτό σημαίνει ότι η επιδείνωση της ρύπανσης του όζοντος λόγω κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου στο μέλλον», πρόσθεσε ο Κινέζος επιστήμονας.

Επίπεδα ατμοσφαιρικού όζοντος κάτω των 70 μg/m3 συνήθως έχουν φυσική προέλευση και δεν συνδέονται με κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Η κινεζική έρευνα βρήκε ότι δεν είναι ανάγκη τα επίπεδα να ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 100 μg/m3 του ΠΟΥ για να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Ακόμη και επίπεδα 70-99 μg/m3 αυξάνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, από 2,3% για καρδιακή ανεπάρκεια έως 3,2% για στεφανιαία νόσο. Γενικότερα, οι Κινέζοι ερευνητές εκτίμησαν ότι το 3% έως 4% των νοσηλειών για στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό σχετίζονταν με τη ρύπανση του όζοντος.

Πηγή: skai.gr