Google Doodle: Αφιερωμένο στoν χειρουργό Ton That Tung

Τα 110α γενέθλια του Δρ. Tôn Thất Tùng, του καινοτόμου χειρουργού που έφερε επανάσταση στην χειρουργική και στην εκτομή ήπατος για τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Ο Δρ Tùng γεννήθηκε σαν σημέρα στο Hué του Βιετνάμ το 1912—μια εποχή που η γαλλική αποικιακή κυβέρνηση απαγόρευε στους Βιετναμέζους να ακολουθήσουν προηγμένη ιατρική εκπαίδευση. Ως ενήλικας, ο Δρ. Tùng διαμαρτυρήθηκε για αυτή τη σκληρή πολιτική και πυροδότησε ένα κίνημα για την ισότητα στην εκπαίδευση.

Οι προσπάθειές του τελικά ανάγκασαν την αποικιακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους Βιετναμέζους φοιτητές να λάβουν εξετάσεις εισαγωγής το 1938.

Στα τέσσερα χρόνια της μεταπτυχιακής του σχολής, ο Δρ Tùng ανατέμνε περισσότερα από 200 συκώτια και έγινε ο πρώτος που διεξήγαγε τόσο σχολαστική έρευνα για το όργανο.

Η βαθιά του γνώση της ανατομίας του ήπατος τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι η παραδοσιακή προσέγγιση στη χειρουργική του ήπατος -μια μέθοδος που χρειαζόταν τρεις έως έξι ώρες για να ολοκληρωθεί- ήταν αδικαιολόγητα επικίνδυνη.

Ο Δρ Tùng ίδρυσε μια νέα χειρουργική μέθοδο που ελαχιστοποιούσε την αιμορραγία σφίγγοντας τις ηπατικές φλέβες πριν την επέμβαση, συντομεύοντας την επέμβαση σε μόλις τέσσερα έως οκτώ λεπτά.

Η πρωτοποριακή τεχνική του, κοινώς γνωστή ως «Μέθοδος Tôn Thất Tùng», είναι γνωστή από τους χειρουργούς παγκοσμίως για την ικανότητά της να μειώνει την απώλεια αίματος και να σώζει αμέτρητες ζωές.

«Χρόνια πολλά Dr. Tôn Thất Tùng! Σας ευχαριστούμε που ωθήσατε τα όρια της χειρουργικής για να αλλάξετε τον ιατρικό τομέα για πάντα», σημειώνει η Google,

Πηγή: skai.gr