Γκάγκα: Πάνω από 90% οι ανεμβολίαστοι ασθενείς στις ΜΕΘ της 3ης και 4ης ΥΠΕ

Τα στοιχεία με τον αριθμό των ασθενών κόβιντ από 3 Υγειονομικές περιφέρειες της χώρας παρέθεσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

3η ΥΠΕ

Με βάση όσα παρουσιάσε η κα. Γκάγκα για την 3η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και την Δυτική Μακεδονία, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 92 ασθενείς νοσηλευομένοι σε ΜΕΘ (Το 93% είναι ανεμβολίαστο), 30 βρίσκονται σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, ενώ 432 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες (77% αυτών είναι ανεμβολίαστοι)

4η ΥΠΕ

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση και στην 4η ΥΠΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης με 67 νοσηλευόμενους ασθενείς σε ΜΕΘ (91% εμβολιασμένοι), 45 να νοσηλεύονται με υψηλή ροή οξυγόνου και 405 σε κοινές κλίνες, με αυτών  73% να είναι ανεμβολίαστο.

5η ΥΠΕ

Όσον αφορά στην 5η ΥΠΕ της Θεσσαλίας,  60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (78% εμβολιασμένοι) , 23 ασθενείς (όλοι ανεμβολίαστοι) βρίσκονται σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου ενώ 320 ανεμβολίαστοι ασθενείς και 141 εμβολιασμένοι βρίσκονται σε απλές κλίνες.

Τι ανέφερε για τα φάρμακα

Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα, την έλευση των οποίων είχε προαναγγείλει η κα Γκάγκα δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε για τα μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.Για τα χάπια είμαστε σε συννενόησηση με εταιρεία για  να μπορέσουμε να τα εισάγουμε. Τα φάρμακα θα είναι μέχρι 10 χιλιάδες,  δεν θα τα πάρουν όλοι, είναι πολύ ασφαλέστερο όμως να εμβολιαστούμε. Δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια που να καλύπτει τα κρούματα αυτή την στιγμή».

«Κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο»

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όλους για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού: «Πέρα από την ελληνική πολιτεία να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτό το κύμα, να φοράμε μάσκες, να μην συγχρωτιζόμαστε και να εμβολιαστούμε.  Κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του  κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο»

«Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ενώ έκανε έκκληση για εμβολιασμό ειδικά στις εγκύους

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επιβολή οριζοντίων μέτρων εξήγησε πως πέρσι ακόμα και εν μέσω λοκντάουν, τα κρούσματα ανέβαιναν για 4-5 εβδομάδες.«Ο κόσμος δεν τηρούσε τα μέτρα», ανέφερε
 

Πηγή: skai.gr