«Ένοχη» για επικίνδυνα βαρέα μέταλλα η μαύρη σοκολάτα λένε οι ειδικοί

Η σοκολάτα, "ένοχη απόλαυση" για τους περισσότερους από εμάς προτιμάται ιδιαιτέρως στην μαύρη εκδοχή της ως πιο υγιεινή για κατανάλωση επιλογή ωστόσο τα ευρήματα νέας έρευνας προβληματίζουν ιδιαιτέρως.

Την αγαπούν μικροί και μεγάλοι καταναλώνοντας την συχνά μετά μανίας.

Η σοκολάτα, "ένοχη απόλαυση" για τους περισσότερους από εμάς προτιμάται ιδιαιτέρως στην μαύρη εκδοχή της ως πιο υγιεινή, για κατανάλωση επιλογή ωστόσο τα ευρήματα νέας έρευνας όχι μόνο αλλάζουν τα δεδομένα αλλά προβληματίζουν ιδιαιτέρως.

Συγκεκριμένα, μπορεί η μαύρη σοκολάτα να είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με άλλους τύπους σοκολάτας ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Consumer Reports, υπάρχουν μπάρες μαύρης σοκολάτας που περιέχουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων όπως κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ενδεικτικά, αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα βρέθηκαν και  στις 28 πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα μελέτης των ερευνητών.

Η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς υγείας είναι 4,1 ug/ημέρα και για τον μόλυβδο είναι 0,5 ug/ημέρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ειδικότερα ότι όχι μόνο για 23 από τις 28 αυτές μπάρες η δοσολογία ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες αλλά πέντε από αυτές περιείχαν ακόμη υψηλότερα επίπεδα και για τα δύο βαρέα μέταλλα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι το κάδμιο και ο μόλυβδος μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.

«Το κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά», λέει η Δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του ίδιου Πανεπιστημίου.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη».

Αν και υπάρχουν κίνδυνοι με ορισμένους τύπους μαύρης σοκολάτας, δεν χρειάζεται να την αποφεύγετε εντελώς, εκτιμά ο Tunde Akinleye, ερευνητής για την ασφάλεια τροφίμων στον οργανισμό Consumer Reports και επικεφαλής της μελέτης.

Όπως εξηγεί αν και η πλειονότητα των εμπορικών προϊόντων σοκολάτας που εξετάστηκαν, είχαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου, είναι εφικτό για τις εταιρείες να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, αλλά και για τους καταναλωτές να βρουν ασφαλέστερα προϊόντα που να τους αρέσουν.

«Αν κάποιος δεν τρώει πολλές σοκολάτες, η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας, ειδικά αν περιορίζεται σε μερίδα 30 γραμμαρίων, δεν προκαλεί πρόβλημα», δήλωσε η Hunnes.

Πηγή: Ηealthline