Κλείσιμο

Ποιες επιδημίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο - Οδηγίες για τους ταξιδιώτες

Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση και σε κάθε μέρος που σκοπεύετε να ταξιδέψετε

Ταξιδιωτικές οδηγίες για προστασία από τις επιδημίες που κυκλοφορούν τη χρονική περίοδο που διανύουμε εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, με βάση στοιχεία που άντλησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 73.437 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 29 θάνατοι από 109 χώρες και σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα και θάνατοι ανά Περιφέρεια του ΠΟΥ έως τις 16 Οκτωβρίου2022

Monkeypox

Έως τις 16 Οκτωβρίου, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε σε δέκα χώρες : ΗΠΑ (27.128), Βραζιλία (8.621), Ισπανία (7.239), Γαλλία (4.064), Ηνωμένο Βασίλειο (3.673), Γερμανία (3.651), Περού (2.785), Κολομβία (2.730), Μεξικό (2.147), και Καναδά (1.410).

Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε άνδρες ηλικίας 18 – 50 ετών με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους που αναζήτησαν φροντίδα σε κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος εκτιμάται μέτριος παγκοσμίως, υψηλός στην Ευρώπη και στην Αμερική, μέτριος στην Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ασία και χαμηλός στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 1 Ιανουαρίου έως 16 Οκτωβρίου 2022

Χάρτης monkeypox

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες ΕΕ/ΕΟΧ, έως τις 18 Οκτωβρίου 2022

Πίθηκοι

Οδηγίες

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, DNA ιό που ανήκει στο γένος Orthopoxvirus.

Μεταδίδεται μετά από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού) και σπανιότερα από κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 13 ημέρες με διακύμανση από 5 έως 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η πλειονότητα των κρουσμάτων εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άτομα με ανοσοκαταστολή η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή.

Προς το παρόν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μέτριος για άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και πολύ χαμηλός για το γενικό πληθυσμό. Σχετικές πληροφορίες ανευρίσκονται στο – https://eody.gov.gr/eylogia-ton-pithikon-monkeypox/.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
-Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
-Αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά ή κατανάλωσης μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος που προέρχεται από αυτά.
-Αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και ιδιαίτερα δερματικές βλάβες ή βλάβες των γεννητικών οργάνων καθώς και με τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.
-Εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.
-Αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.
-Αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με ευλογιά των πιθήκων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν εμφανιστούν συμπτώματα συμβατά με ευλογιά των πιθήκων, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική φροντίδα και να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Αιμορραγικός πυρετός Ebola

Έως τις 19 Οκτωβρίου 2022 αναφέρθηκαν 64 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θάνατοι στην Ουγκάντα στην περιοχή Mubende.

Κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Ebola στην Ουγκάντα, από 20 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου 2022

Ebola

Οδηγίες

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθεί απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγιών, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, κυνάγχη και επιπεφυκίτιδα. Με την εμφάνιση του πυρετού ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός. Δεν υπάρχει κατάσταση φορείας. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola.Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι), καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή.

Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή εμέτους.

Ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Ebola κατά την επίσκεψή του στις προσβεβλημένες περιοχές θεωρείται χαμηλός. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλή. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις προσβεβλημένες  περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως:

-συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
-καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και τα λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.
-αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και κατανάλωσης ακατέργαστου κρέατος που προέρχεται από αυτά.
-αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.
-εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Πλέον έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό Έμπολα, που απευθύνονται σε άτομα υψηλού κινδύνου (πχ επαγγελματίες υγείας, ανθρωπιστικές αποστολές που επισκέπτονται χώρες με επιδημία) https://www.who.int/emergencies/diseases/ebola/frequently-asked-questions/ebola-vaccine. Τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν συστήνονται στους κοινούς ταξιδιώτες.

Οι ταξιδιώτες, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία μεταφορών για τα συμπτώματά του, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Κίτρινος πυρετός

Το 2022, κρούσματα κίτρινου πυρετού αναφέρθηκαν στην Κένυα και στην Ουγκάντα. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 26 Αυγούστου 2022 αναφέρθηκαν 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού σε οκτώ χώρες της Αφρικής (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Τσαντ, Δημοκρατία του Κονγκό, Ουγκάντα, Γκάνα).

Το 2021, εννέα χώρες της Αφρικής (Καμερούν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νιγηρία, Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Γκάνα) ανέφεραν 151 επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 26 Αυγούστου 2022 αναφέρθηκαν 274 πιθανά κρούσματα κίτρινου πυρετού σε δέκα χώρες της Αφρικής (Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάνα, Κένυα, Νίγηρας, Νιγηρία και Δημοκρατία του Κονγκό.

Κατανομή των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Αφρική, έως τις 26 Αυγούστου 2022

Κίτρινος πυρετός

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας ≥9 μηνών, που θα επισκεφθούν περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την αναχώρηση. Μία δόση εμβολίου κίτρινου πυρετού παρέχει επαρκή προστασία εφ’ όρου ζωής. Δεν χρειάζεται χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Επίσης, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία και τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα τόσο κατά την παραμονή τους σε ενδημική για τη νόσο περιοχή όσο και μετά την επιστροφή από αυτή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Δάγκειος πυρετός και πυρετός Chikungunya

Το 2022, έως τις 23 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 2.973.925 κρούσματα δάγκειου πυρετού και 2.383 θάνατοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στη Βραζιλία (2.073.007 κρούσματα, 864 θάνατοι), στο Βιετνάμ (190.005 κρούσματα, 72 θάνατοι), στις Φιλιππίνες (128.346 κρούσματα, 422 θάνατοι), στην Ινδονησία (68.903 κρούσματα, 640 θάνατοι) και στο Περού (58.123 κρούσματα, 75 θάνατοι).

Το 2022, έως τις 23 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 303.655 κρούσματα πυρετού Chikungunya και 60 θάνατοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στη Βραζιλία (229.683 κρούσματα, 58 θάνατοι), στην Ινδία (69.398 κρούσματα), στη Γουατεμάλα (1.360 κρούσματα), στη Μαλαισία (599 κρούσματα) και στην Ταϊλάνδη (564 κρούσματα).

Αμερική και Καραϊβική
Δάγκειος Πυρετός

Το 2022, έως τις 23 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 2.347.581 κρούσματα δάγκειου πυρετού (1.178.984 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.043 θάνατοι). Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στη Βραζιλία (2.073.007), στο Περού (58.123), στη Νικαράγουα (53.345), στην Κολομβία (45.731), και στο Μεξικό (24.322).

Πυρετός Chikungunya

Βενεζουέλα: Το 2022, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 28 κρούσματα.

Βολιβία : Το 2022, έως τις 13 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 155 κρούσματα (11 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Βραζιλία: Το 2022, έως τις 27 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 229.683 κρούσματα (110.391 επιβεβαιωμένα κρούσματα) και 58 θάνατοι.

Γουατεμάλα: Το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 1.360 κρούσματα (14 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Ελ Σαλβαδόρ: Το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 134 κρούσματα.

Κολομβία: Το 2022, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 50 κρούσματα.

Κόστα Ρίκα : Το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν δέκα κρούσματα.

Μεξικό: Το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Νικαράγουα: Το 2022, έως τις 17 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν τέσσερα κρούσματα.

Ονδούρα: Το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 37 κρούσματα.

Παραγουάη: Το 2022, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 408 κρούσματα (155 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Περού: Το 2022, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 246 κρούσματα (232 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Ασία
Δάγκειος Πυρετός

Αφγανιστάν: Το 2022, έως τις 17 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 117 κρούσματα.

Βιετνάμ: Το 2022, έως τις 4 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 190.005 κρούσματα και 72 θάνατοι.

Ινδία: Το 2022, έως τις 31 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 30.627 κρούσματα και 12 θάνατοι.

Ινδονησία: Το 2022, έως τις 22 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 68.903 κρούσματα και 640 θάνατοι.

Καμπότζη: Το 2022, έως τις 8 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 6.141 κρούσματα και 11 θάνατοι.

Κίνα: Το 2022, έως τις 31 Ιουλίου, αναφέρθηκαν οκτώ κρούσματα.

Λάος: Το 2022, έως τις 31 Ιουλίου, αναφέρθηκαν 13.621 κρούσματα και 14 θάνατοι.

Μαλαισία: Το 2022, έως τις 13 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 33.911 κρούσματα και 22 θάνατοι.

Μαλδίβες: Το 2022, έως τις 11 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 590 κρούσματα.

Μπαγκλαντές: Το 2022, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 23.161 κρούσματα και 60 θάνατοι.

Νεπάλ: Το 2022, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 13.007 κρούσματα και 13 θάνατοι.

Ομάν: Το 2022, έως τις 7 Απριλίου, αναφέρθηκαν 76 κρούσματα.

Πακιστάν: Το 2022, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 3.830 κρούσματα και εννέα θάνατοι.

Σιγκαπούρη: Το 2022, έως τις 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 27.283 κρούσματα.

Σρι Λάνκα: Το 2022, έως τις 22 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 46.701 κρούσματα.

Ταϋλάνδη: Το 2022, έως τις 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 19.484 κρούσματα.

Τιμόρ Λέστε: Το 2022, έως τις 27 Μαΐου, αναφέρθηκαν 4.985 κρούσματα και 56 θάνατοι.

Φιλιππίνες: Το 2022, έως τις 20 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 128.346 κρούσματα και 422 θάνατοι.

Πυρετός Chikungunya

Ινδία: Το 2022, έως τις 31 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 69.398 κρούσματα (3.429 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Μαλαισία: Το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 599 κρούσματα.

Ταϋλάνδη: Το 2022, έως τις 16 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 564 κρούσματα.

Φιλιππίνες: Το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 478 κρούσματα.

Αφρική
Δάγκειος Πυρετός

Ακτή Ελεφαντοστού: Το 2022, έως τις 19 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος.

Κένυα: Το 2022, έως τις 28 Απριλίου, αναφέρθηκαν 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ρεϋνιόν: Το 2022, έως τις 14 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 1.129 κρούσματα και ένας θάνατος.

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε: Το 2022, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 993 κρούσματα και τρεις θάνατοι.

Πυρετός Chikungunya

Αιθιοπία: Το 2022, έως τις 15 Μαΐου, αναφέρθηκαν 311 κρούσματα (3 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Κένυα: Το 2022, έως τις 30 Ιουλίου, αναφέρθηκαν 189 κρούσματα (5 επιβεβαιωμένα κρούσματα) και ένας θάνατος.

Αυστραλία και Ειρηνικός Ωκεανός
Δάγκειος Πυρετός

Αυστραλία: Το 2022, έως τις 8 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 127 κρούσματα.

Βανουάτου: Το 2022, έως τις 16 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 39 κρούσματα.

Μικρονησία: Το 2022, έως τις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 16 κρούσματα.

Νέα Καληδονία: Το 2022, έως τις 30 Ιουνίου, αναφέρθηκε ένα κρούσμα.

Νησιά Κουκ: Το 2022, έως τις 28 Μαΐου, αναφέρθηκαν τρία κρούσματα.

Παλάου: Το 2022, έως τις 14 Ιουλίου, αναφέρθηκαν 22 κρούσματα.

Σαμόα: Το 2022, έως τις 12 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα.

Νησιά Σολωμόντα: Το 2022, έως τις 7 Μαΐου, αναφέρθηκαν 34 κρούσματα.

Ουαλίς και Φουτουνά: Το 2022, έως τις 16 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 21 κρούσματα.

Φίτζι: Το 2022, έως τις 16 Μαΐου, αναφέρθηκαν 1.960 κρούσματα.

Πυρετός Chikungunya

Το 2022, δεν αναφέρθηκαν κρούσματα πυρετού Chikungunya στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ευρώπη

Το 2022, αναφέρθηκαν συνολικά 47 εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού στη Γαλλία, στις περιοχές Occitania και Provence Alps Cote d’Azur.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2022

Δάγκειος

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων πυρετού Chikungunya, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2022

Δάγκειος

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι ο Δάγκειος πυρετός και ο πυρετός Chikungunya ενδημούν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ότι μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

COVID-19

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 αναφέρθηκαν συνολικά 621.795.324 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 6.546.924 θάνατοι.

Κρούσματα και θάνατοι COVID-19 ανά Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έως τις 16 Οκτωβρίου 2022

Covid

Κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού σε χώρες / περιοχές, 10 – 16 Οκτωβρίου 2022

Covid

Θάνατοι COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού σε χώρες / περιοχές, 10 – 16 Οκτωβρίου 2022

Covid

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου- https://eody.gov.gr/kathorismos-omadon-ayximenoy-kindynoy-gia-sovari-loimoxi-covid-19 – συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης. Πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ –  Πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Πριν το ταξίδι

ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες:
IATA Travel Centre https://www.iatatravelcentre.com/world.php
Re-open EU https://reopen.europa.eu/el
CDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html
και επίσης στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
Μετά την επιστροφή παρακολουθήστε την υγείας σας για 10 ημέρες.
παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Είσοδος στην Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για την είσοδο στην Ελλάδα

Protocol for Arrivals in Greece – https://travel.gov.gr/

MERS-CoV

Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 3 Οκτωβρίου 2022, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 2.603 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, και 944 θάνατοι. Το 2022, έως τις 3 Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κατάρ (2) και στο Ομάν (1) και ένας θάνατος.

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων MERS–CoV, Απρίλιο 2012 – 3 Οκτωβρίου 2022

Mers

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο προκαλείται από κορωνοϊούς.

Πριν το ταξίδι

αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
αναζητήστε ιατρική βοήθεια στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας.
αναβάλετε την επιστροφή μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Μετά την επιστροφή

παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες.
παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Χολέρα

Αμερική
Αϊτή: Στις 2 Οκτωβρίου 2022 αναφέρθηκαν δύο κρούσματα χολέρας στο Port-au-Prince. Έως τις 13 Οκτωβρίου 2022 αναφέρθηκαν 425 ύποπτα κρούσματα, 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θάνατοι.

Αφρική
Ζάμπια: Το 2022, έως τις 31 Ιουλίου αναφέρθηκαν 160 κρούσματα χολέρας.

Καμερούν: Το 2022, έως τις 22 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 11.608 ύποπτα κρούσματα και 227 θάνατοι.

Κένυα: Έως τις 26 Ιουλίου 2022 αναφέρθηκαν 319 κρούσματα και δύο θάνατοι.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Το 2022, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 9.705 ύποπτα κρούσματα χολέρας και 183 θάνατοι.

Μαλάουι: Το 2022, έως τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν 4.170 κρούσματα και 85 θάνατοι.

Μοζαμβίκη: Το 2022, έως τις 28 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 3.685 ύποπτα κρούσματα και 19 θάνατοι.

Μπουρκίνα Φάσο: Το 2022, έως τις 5 Ιουλίου αναφέρθηκε ένα κρούσμα χολέρας.

Νίγηρας: Το 2022, έως τις 24 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκαν 26 ύποπτα κρούσματα.

Νιγηρία: Το 2022, έως τις 4 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 5.451 κρούσματα και 149 θάνατοι.

Νότιο Σουδάν: Το 2022, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 337 ύποπτα κρούσματα και ένας θάνατος.

Σομαλία: Το 2022, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 11.300 ύποπτα κρούσματα και 44 θάνατοι.

Τανζανία: Το 2022, έως τις 7 Αυγούστου αναφέρθηκαν 341 κρούσματα και έξι θάνατοι.

Ασία
Αφγανιστάν: Το 2022, έως τις 24 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 178.012 ύποπτα κρούσματα και 63 θάνατοι.

Ινδία: Το 2022, έως τις 29 Ιουλίου, αναφέρθηκαν 549 ύποπτα κρούσματα και εννέα θάνατοι.

Ιράκ: Το 2022, έως τις 23 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 1.008 επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας και πέντε θάνατοι.

Λίβανος: Το 2022, έως τις 17 Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρεις θάνατοι στις περιοχές Akkar, Minieh Dannieh, Baalbeck και Kerwan.

Μπαγκλαντές: Το 2022, έως τις 27 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 554.498 ύποπτα κρούσματα και 29 θάνατοι.

Νεπάλ: Το 2022, έως τις 5 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 76 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πακιστάν: Το 2022, έως τις 18 Αυγούστου, αναφέρθηκαν 258.139 κρούσματα και 30 θάνατοι.

Συρία: Από τις 25 Αυγούστου έως τις 8 Οκτωβρίου 2022 αναφέρθηκαν 15.823 ύποπτα κρούσματα (807 επιβεβαιωμένα κρούσματα) και 68 θάνατοι.

Φιλιππίνες: Το 2022, έως την 1η Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν 3.890 κρούσματα και 37 θάνατοι.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων χολέρας, Νοέμβριος 2021 – Οκτώβριος 2022

Χολέρα

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Στους ταξιδιώτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα μέλη αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, αν πρόκειται να μεταβούν σε ενδημικές περιοχές και σε περιοχές με επιδημία, συνιστάται ο εμβολιασμός.

Πολιομυελίτιδα

Το 2022, έως τις 18 Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν 29 κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στις ενδημικές χώρες – Πακιστάν (20) και Αφγανιστάν (2) καθώς και στη Μοζαμβίκη (7).

Το 2022, έως τις 18 Οκτωβρίου αναφέρθηκαν 47 κρούσματα από cVDPV1 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (28), στη Μαδαγασκάρη (8), στη Μοζαμβίκη (8) και στο Μαλάουι (3).

Το 2021 αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στις ενδημικές χώρες – Αφγανιστάν (4) και Πακιστάν (1) και στο Μαλάουι (1). Το 2021, ανακοινώθηκαν 14 κρούσματα από cVDPV1 στη Μαδαγασκάρη (11) και στην Υεμένη (3). Επίσης, αναφέρθηκαν κρούσματα από cVDPV2 σε 20 χώρες: Νιγηρία (388), Αφγανιστάν (43), Τατζικιστάν (32), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (19), Σενεγάλη (17), Αιθιοπία (10), Νίγηρας (10), Υεμένη (10), Νότιο Σουδάν (9), Πακιστάν (8), Γουινέα (6), Σιέρρα Λεόνε (5), Μπενίν (3), Καμερούν (3), Γουινέα Μπισσάου (3), Λιβερία (3), Μπουρκίνα Φάσο (2), Κονγκό (2), Σομαλία (1) και Ουκρανία (1).

Poly

Οδηγίες

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η διασπορά μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, άλλες τροφές και αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί μετάδοσης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις μετάδοσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των ταξιδιωτών, από και προς χώρες στις οποίες η νόσος ενδημεί, καθώς και η καταγραφή του εμβολιασμού στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Πηγή: skai.gr