Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Το διδύναμο εμβόλιο στοχεύει δύο στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Το διδύναμο εμβόλιο στοχεύει δύο στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, το αρχικό στέλεχος που εντοπίσθηκε στην Κίνα και τα υποστελέχη της Ομικρον BA.4/5, τα οποία αυτήν την στιγμή βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου.

Κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι ο EMA εξετάζει τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την συγκέντρωση επαρκών δεδομένων για την επίσημη κυκλοφορία του εμβολίου.

Ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν ικανή προστασία κατά της νοσηλείας και του θανάτου, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 έχει μειωθεί καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζουν την χρησιμοποίηση δισθενών εμβολίων κατά την φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη τώρα συνδέονται με την παραλλαγή BA.5 .

Ο EMA αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα εγκριθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει αναφέρει ότι είναι ανοικτός στην χρήση των εμβολίων που προορίζονται για την παλαιότερη παραλλαγή BA.1 κατά την φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, με το δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά των νεότερων παραλλαγών BA.4 και BA.5 βρίσκονται πίσω στην κλινική τους ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ