Εγκρίθηκαν από τον FDA τα επικαιροποιημένα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατά της Covid για παιδιά

Το δισθενές εμβόλιο της Moderna είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω, ενώ το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα Τετάρτη τις ενισχυτικές δόσεις κατά της COVID-19 για τα παιδιά, προσαρμοσμένες στην παραλλαγή Όμικρον από τη Moderna και την Pfizer.

Το δισθενές εμβόλιο της Moderna είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω, ενώ το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

Η Pfizer επισήμανε ότι έχει την ικανότητα να αποστείλει έως και 6 εκατομμύρια δόσεις για τα παιδιά τις πρώτες επτά ημερολογιακές ημέρες μετά τη λήψη της άδειας, χωρίς να υπάρξει καμία επίδραση στην παραγωγή διανομής των δόσεων για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Ο FDA αναφέρει ότι τα παιδιά μπορούν να λάβουν την αναμνηστική δόση τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς ή τη λήψη ξεχωριστής αναμνηστικής δόσης.

«Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία αυτοπροσώπως και οι άνθρωποι επανέρχονται σε συμπεριφορές και δραστηριότητες που προϋπήρχαν της πανδημίας, υπάρχει πιθανότητα αυξημένου κινδύνου έκθεσης στον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη», δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων του FDA. «Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη των σοβαρών συνεπειών της Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου» πρόσθεσε.

Οι επανασχεδιασμένες δισθενείς ενισχυτικές λήψεις τόσο από τη Moderna όσο και από την Pfizer στοχεύουν στην προστασία ειδικά από τις υποπαραλλαγές Όμικρον BA.4 και BA.5, οι οποίες ευθύνονται για την πλειονότητα των λοιμώξεων Covid-19 στις ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr