Εφιαλτική πρόβλεψη ECDC: Πενταπλασιασμός των κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τις ασθένειες, προβλέπει ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της υπηρεσίας αυτής, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.

Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου -η πιο μακρινή προβολή του- το ECDC προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί σε εκείνο που είχε παρατηρηθεί κατά τις κορυφώσεις της επιδημίας το φθινόπωρο 2020 και τον Απρίλιο 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας αυτής της ΕΕ.

Ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο γρήγορα, σύμφωνα με το ECDC, χάρη κυρίως στην εμβολιαστική εκστρατεία: ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 αναμένεται να περάσει ξανά το όριο των 10, έναντι 6,8 την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στα δύο τρίτα των 30 χωρών, τις οποίες παρακολουθεί το ECDC, «και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν τις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών».

Την περασμένη εβδομάδα (5-11 Ιουλίου), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ έκανε άλμα κατά 60%, αυξανόμενος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με το ECDC, λόγω «της χαλάρωσης των μέτρων και της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα», που είχε ταυτοποιηθεί αρχικά στην Ινδία.

Τον περασμένο μήνα η υπηρεσία αυτή, που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη, είχε προειδοποιήσει πως, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η παραλλαγή Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ