Πώς θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να... φρενάρει την πανδημία - Τι έδειξε νέα έρευνα

Η λειτουργία του φαρμάκου που βρίσκεται υπό έρευνα στο εργαστήριο, οι «προβληματισμοί» των φαρμακευτικών εταιρειών και η λύση για απομακρυσμένες κοινωνίες που δεν διαθέτουν άρτιο σύστημα Υγείας

Πολλές φορές το κίνητρο για μία σημαντική ανακάλυψη έχει βάσεις στην προσωπική μας ζωή, συνήθως σε ένα δράμα. Ο ερευνητής αναζητά φάρμακο για τον καρκίνο ώστε να γιατρέψει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, ο γιατρός αναζητά νέες θεραπείες, διότι οι παλιές δεν στάθηκαν ικανές να σώσουν κάποιον δικό του άνθρωπο. Η Anne Moscona ήθελε να αισθάνεται ασφαλής όταν θα συναντούσε τους ανοσοκατεσταλμένους συγγενείς της χωρίς να τους μεταδώσει ακούσια τον νέο κορωνοϊό. Όλα αυτά έκαναν τη δουλειά της προσωπική: την τελευταία δεκαετία, η Moscona, μοριακός ιολόγος, κυνηγούσε ενώσεις που θα μπορούσαν να σταματήσουν τους ιούς στα ίχνη τους, προτού δηλαδή τα παθογόνα μολύνουν ακόμη και ένα κύτταρο στο σώμα ενός ατόμου.

Τώρα η Moscona, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και οι συνάδελφοί της έχουν καταφύγει σε μια ένωση που μπορεί να καταστρέψει τον SARS-CoV-2. Ακόμα καλύτερα, απλά ψεκάζεται η μύτη — δεν απαιτείται βελόνα.

Το spritz που αναπτύχθηκε από την ομάδα της Moscona είναι ένα από τα προτεινόμενα ρινικά σπρέι για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα σπρέι θα ήταν ταχείας δράσης και θα εφαρμόζονταν συχνά, ίσως μία ή δύο φορές την ημέρα, στο σημείο όπου πρωτοκολλήθηκε ο ιός - τη ρινική επένδυση και τον λαιμό. Σε αντίθεση με τα εμβόλια, τα οποία εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη να δημιουργεί μακροχρόνια προστασία, τα σπρέι είναι ενώσεις βραχείας διάρκειας που θα εμπόδιζαν άμεσα την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα. Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν δείξει ότι τέτοιοι ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε ζώα.

«Εάν είναι αποτελεσματικές στον άνθρωπο, αυτές οι ενώσεις θα ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο περιορισμένο οπλοστάσιο που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές κατά του ιού», λέει η Donna Farber, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή COVID-19, αλλά είναι λιγότερο ικανά στην πρόληψη της μόλυνσης και τα τρέχοντα αντιικά φάρμακα αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη αντί να την προλαμβάνουν. Τα σπρέι θα μπορούσαν να προσφέρουν στους ανθρώπους έναν άλλο τρόπο για να αποφύγουν τη μόλυνση πέρα ​​από — ή αντί — να φορούν μάσκα προσώπου, ειδικά σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως νοσοκομεία και εστιατόρια. «Σίγουρα αξίζει να τα επιδιώξουμε σε μεγάλο βαθμό», λέει.

Παρά την υπόσχεσή τους, αυτά τα σπρέι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους: Η χρηματοδότηση και το ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες για δοκιμές σε ανθρώπους είναι περιορισμένα, εν μέρει επειδή οι δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας ίναι μεγάλες και δαπανηρές, λέει ο Moscona. Και τα σπρέι πρέπει να επιτύχουν το δύσκολο έργο της επικάλυψης οποιασδήποτε επιφάνειας στην οποία μπορεί να προσκολληθεί ένας ιός, γιατί μόλις εισέλθουν σωματίδια ιού έστω και σε λίγα κύτταρα, μια μόλυνση πλήρους κλίμακας μπορεί να προχωρήσει γρήγορα.

Ιογενής αποκλεισμός

Η προσπάθεια να αναπτυχθούν θεραπείες προφύλαξης κατά των ιών προηγείται εδώ και πολύ καιρό του COVID-19, λέει η Wendy Barclay, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Μια τέτοια έρευνα έχει αποδώσει με μια σειρά φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα, συμπεριλαμβανομένης της οσελταμιβίρης (Tamiflu), η οποία προστατεύει από τη μόλυνση από τη γρίπη και της τενοφοβίρης-εμτρισιταβίνης, η οποία αποτρέπει τη μόλυνση από τον ιό HIV. Όμως, λέει ο Barclay, δεν υπάρχουν προφυλακτικά ρινικά σπρέι εκτός από το First Defence, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως φυσικός φραγμός ενάντια στα σωματίδια του ιού του κοινού κρυολογήματος.

Τα σπρέι προφύλαξης έχουν απλούστερη δουλειά από τα συμβατικά αντιιικά, όπως το Paxlovid, που χρησιμοποιούνται τις πρώτες ημέρες μιας λοίμωξης: το να αποτρέψεις ένα μεμονωμένο σωματίδιο ιού από το να μολύνει ένα κύτταρο είναι «πολύ ευκολότερο από την εξουδετέρωση των επιπτώσεων εκατομμυρίων ιικών σωματιδίων». ημέρες μετά τη μόλυνση, λέει ο Barclay.

Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει πολλούς τύπους ενώσεων σε ρινικά σπρέι για να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Ανάμεσά τους είναι μικρά μόρια που μοιάζουν με αντισώματα που ονομάζονται νανοσώματα, τα οποία αφοπλίζουν τον ιό φωλιάζοντας στις γωνίες και τις σχισμές των πρωτεϊνών του ιού. μικρές αλυσίδες αμινοξέων που ονομάζονται πεπτίδια. και μικρά μόρια που μιμούνται πρωτεΐνες.

Το σπρέι προφύλαξης που αναπτύχθηκε από τη Moscona και τους συναδέλφους της, για παράδειγμα, είναι ένα πεπτίδιο που κολλάει τον μηχανισμό του ιού για σύντηξη με ένα κύτταρο ξενιστή. Αυτό εμποδίζει τον ιό να μεταφέρει το γενετικό του φορτίο στο κύτταρο, εμποδίζοντας έτσι τη μόλυνση.

Για να δοκιμάσουν το πεπτίδιο τους, η Moscona και οι συνάδελφοί της το χορήγησαν στις μύτες των κουναβιών μία φορά την ημέρα για δύο ημέρες και συγκέντρωσαν τα ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ένα άλλο κουνάβι που είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2. Κανένα από τα έξι κουνάβια που έλαβαν το πεπτίδιο δεν μολύνθηκε από τον ιό, ενώ και τα έξι κουνάβια που έλαβαν δόση εικονικού φαρμάκου1. Πριν δοκιμάσει το πεπτίδιο σε ανθρώπους, ο Moscona θέλει να αναπαράγει αυτά τα αποτελέσματα σε ένα άλλο ζωικό μοντέλο, όπως τα ποντίκια.

Μια άλλη ένωση ρινικού σπρέι, που αναπτύχθηκε από τον Richard Leduc, μοριακό φαρμακολόγο στο Πανεπιστήμιο του Sherbrooke στον Καναδά, και τους συναδέλφους του είναι ένα μικρό μόριο που αναστέλλει ένα ένζυμο ξενιστή που απαιτείται από τα σωματίδια του ιού για τη σύντηξη με ένα κύτταρο στόχο. Ο Leduc και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν ρινικές δόσεις της ένωσης μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, αλλά είχαν πολύ λιγότερο ιό στους πνεύμονές τους από ό,τι τα ποντίκια που έλαβαν μόνο φυσιολογικό ορό2. Ο Leduc και οι συνεργάτες του εργάζονται για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του πεπτιδίου καθιστώντας το πιο σταθερό και επιλεκτικό πριν προχωρήσουν στη δοκιμή του σε ανθρώπους. Τόσο η Leduc όσο και η Moscona συνεργάζονται με εταιρείες για να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Η πρόκληση της καταρροής

Ακόμα κι αν οι ερευνητές βρουν μια αντιική ένωση που μπορεί να χορηγηθεί ως ρινικό σπρέι και να αποτρέψει τις λοιμώξεις από κορωνοϊό στους ανθρώπους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διασφαλίσουν ότι η ένωση παραμένει στη ρινική επένδυση αρκετό καιρό ώστε να είναι σταθερά αποτελεσματική. «Η μύτη και ο λαιμός σας είναι εγγενώς σχεδιασμένοι για να απαλλαγείτε από πράγματα», λέει ο Barclay. «Προσπαθείς να βάλεις κάτι εκεί και η μύτη σου τρέχει και το ξεπλένει».

Οι ερευνητές θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν σχεδιάζοντας τα σπρέι να επαναλαμβάνονται πιο συχνά, αλλά η Barclay προειδοποιεί ότι όσο πιο συχνά πρέπει να παίρνουν κάποιο φάρμακο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να τηρήσουν το σχήμα.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σπρέι θα ήταν μια σημαντική πρόοδος, ειδικά σε μέρη όπου λίγοι άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου, λέει ο Barclay. «Αν είχαμε κάτι που ήταν αόρατο και το αυτοδιαχειριζόσουν και σου έδινε αυτοπεποίθηση να συνεχίσεις, νομίζω ότι θα άλλαζε πραγματικά το παιχνίδι», λέει. «Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο».

Πηγή: Nature

Πηγή: skai.gr