Χωρίς ιατρική συνταγή από τον Νοέμβριο τα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια και με συνταγογράφηση τα νέα ενισχυμένα

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Ποιοι θα εμβολιάζονται με τα νέα ενισχυμένα 

Δύο τύποι εμβολίων διατίθενται για πρώτη φορά στον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το οποίο διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο εμβολιασμός που γίνεται τα τελευταία 13 χρόνια γίνεται με συνταγογράφηση με εξαίρεση την περσινή χρονιά που εφαρμόστηκε προσωρινά άλλη διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας.

Φέτος, για πρώτη φορά διατίθενται δύο τύποι εμβολίων. Αυτά που υπήρχαν πάντα, τα συμβατικά και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών ωστόσο διευκρινίζει ότι και τα απλά είναι το ίδιο αποτελεσματικά και ασφαλή.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνεται τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογείται διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

«Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους», αναφέρει ενδεικτικά το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: skai.gr