Αμερικανική μελέτη: Ο κορωνοϊός μπορεί να επιδεινώσει το παιδικό άσθμα

Το προϋπάρχον άσθμα στα παιδιά μπορεί να επιδεινωθεί μετά από λοίμωξη Covid-19, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

         Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας «Journal of Allergy and Clinical Immunology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 62.000 παιδιά με άσθμα, από τα οποία πάνω από 7.700 είχαν διαγνωστεί θετικά για κορωνοϊό.

         Στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά τη νόσηση τους με Covid-19, τα παιδιά με κορωνοϊό είχαν κατά μέσο όρο κάνει περισσότερες επισκέψεις σε γιατρό για το άσθμα τους, περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο, συχνότερη επείγουσα χρήση εισπνεομένων φαρμάκων και συχνότερη θεραπεία με στεροειδή, σε σχέση με τα παιδιά με άσθμα που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

         Παρά την αρχική γενική εντύπωση κατά το πρώτο έτος της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα και Covid-19 τα πήγαν καλά, σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα μελέτη δείχνει ότι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου δυσκολεύεται ο έλεγχος του παιδικού άσθματος μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: (www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198(22)00360-9/fulltext#relatedArticles)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ