Αξιωματούχος Υγειας- ΗΠΑ: Γιατί το εμβόλιο σε παιδιά κάτω των 12 θα εγκριθεί πιο αργά

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη δημόσια υγεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, προέβλεψε την Τρίτη ότι είναι απίθανο να δωθεί "πράσινο φως" για εμβολιασμό για τον κορωνοϊό στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών πριν από τα τέλη του 2021.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα χρονοδιαγράμματα άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν που τοποθετούν την έναρξη του εμβολιασμού, για αυτή την ηλικιακή ομάδα σε πολύ πιο άμεσο χρόνο.

Την ίδια ώρα, οι παρασκευαστές εμβολίων Pfizer και Moderna μελετούν αυτή τη στιγμή την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μικρότερα παιδιά και βρέφη, με την Pfizer να αναμένεται να παραδώσει τα αποτελέσματα των δοκιμών της για παιδιά 5-11 ετών στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.

Εντούτοις, ο Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, εκτιμά ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν μήνες μετά την εξαγωγή αυτών των δεδομένων για τη χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης στο ρυθμιστικό οργανισμό για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω την έγκριση χορήγησης σε παιδιά 5 έως 11 ετών να έρχεται νωρίτερα από το τέλος του 2021», δήλωσε ο Κόλινς στο NPR σε συνέντευξή του.

Ο Άντονι Φάουτσι,κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έδωσε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση την Τρίτη, λέγοντας ότι το πλάνο της Pfizer θα μπορούσε να εξασφαλίσει άδεια από τον FDA για τα μικρότερα παιδιά ήδη από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Ερωτηθείς εάν τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο πριν από τις χειμερινές διακοπές, ο Fauci - ο οποίος εργάζεται υπό τον Collins ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH - είπε στο NBC σε μια συνέντευξη: «Νομίζω ότι υπάρχει μια λογική πιθανότητα να αυτό θα συμβεί ».

Συζητώντας για την επικείμενη αναθεώρηση του FDA, ο Fauci πρόσθεσε: "Ελπίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία θα λάβει χώρα γρήγορα και ότι θα την έχουμε στο χρονοδιάγραμμα που μόλις αναφέρατε-ελπίζουμε, στα μέσα του τέλους του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα".

Οι παρατηρήσεις των Κόλινς και Φάουτσι έρχονται αφού ο FDA τη Δευτέρα ενέκρινε επίσημα το εμβόλιο της Pfizer για χρήση σε άτομα 16 ετών και άνω, καθιστώντας το πρώτο από τα τρία διαθέσιμα εμβόλια για τον κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες που κέρδισαν πλήρη ομοσπονδιακή άδεια.

Τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson είχαν λάβει προηγουμένως άδειες έκτακτης ανάγκης από τον FDA μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή: Politico