Ζάκυνθος: Εξώδικο στον δήμαρχο για τα σχολεία από την Ένωση Γονέων με αφορμή την τραγωδία στις Σέρρες

Οι γονείς ζητούν από την δημοτική αρχή, να επανεξετάσει όλους τους καυστήρες των σχολικών κτιρίων, καθώς και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αφού σε κάποια από αυτά είναι προβληματικές.

Στην αποστολή εξώδικου προς τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Ν. Αρετάκη, το οποίο κοινοποιεί και στην εισαγγελέα, προχώρησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες και αιτία την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πολλά από τα σχολεία του νησιού, η οποία και προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι γονείς ζητούν από την δημοτική αρχή, να επανεξετάσει όλους τους καυστήρες των σχολικών κτιρίων, καθώς και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αφού σε κάποια από αυτά είναι προβληματικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξώδικο επισημαίνεται πως ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις ενέργειες που απαιτούνται για τη νομιμοποίηση των σχολικών κτιρίων, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου στο εξώδικο αναφέρει:

«Με αφορμή το τραγικό συμβάν στις Σέρρες που στοίχισε το θάνατο ενός αθώου παιδιού και τον τραυματισμό άλλων παιδιών, λόγω της κακής συντηρήσεως του καυστήρα του σχολείου του και με αίσθημα ευθύνης ως γονείς και ως μέλη του σωματείου μας αλλά και ανήσυχοι από τις αναφορές που μας γνωστοποιούνται από τους Διευθυντές των Σχολείων, τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τους Προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις οποίες αναφέρονται πολλές ελλείψεις αλλά και δυσλειτουργικές εγκαταστάσεις σε όλα τα σχολεία, σας απευθύνουμε την παρούσα και αιτούμεθα τα κάτωθι:

1.Τον άμεσο πλήρη επανέλεγχο όλων των καυστήρων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε όλα τα σχολεία του Νομού.
2.Τον πλήρη έλεγχο όλων των υπαρχόντων αλεξικέραυνων αλλά και τοποθέτηση αλεξικέραυνων σε όποια σχολεία δεν διαθέτουν μέχρι σήμερα
3.Τον άμεσο έλεγχο όλων των σκεπών των σχολικών κτιρίων για τυχόν διαρροές βρόχινου νερού που μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
4.Την άμεση ανάθεση σε Μηχανικούς του στατικού ελέγχου και της νομιμοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων σε όσα σχολεία υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες, διότι χωρίς την πλήρη νομιμοποίηση δεν γίνεται να εκδοθεί και πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τα κτίρια.

Όλα τα ανωτέρα πρέπει να αποτελούν την άμεση προτεραιότητα σας, καθότι άπτονται της ασφάλειας των παιδιών μας εντός του σχολικού περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να προβείτε στους παραπάνω ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα παιδιά μας.
Εννοείται ότι ο ανωτέρω περιγραφόμενος τεχνικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο και να προκύπτει από τις αντίστοιχες βεβαιώσεις των τεχνικών που θα τον διενεργήσουν ότι πράγματι ο έλεγχος διενεργήθηκε και πιθανόν εντοπισθέντα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν απολύτως και επαρκώς.
Επειδή δε όλα τα ανωτέρω χρήζουν άμεσης διενέργειας ιδανική ευκαιρία αποτελούν οι επερχόμενες διακοπές των Χριστουγέννων που τα σχολεία θα είναι κλειστά για διάστημα δεκαπέντε ημερών, προκειμένου να γίνουν όλες οι τυχόν απαραίτητες εργασίες χωρίς την παρουσία παιδιών στα σχολικά κτίρια γεγονός που εξασφαλίζει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια τους.

Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι η αυτονόητη, απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας και είμαστε διατεθειμένοι να την εξασφαλίσουμε, καταφεύγοντας αν χρειαστεί στην άσκηση κάθε δικαιώματος που μας παρέχει ο Νόμος».

Πηγή: ΕΡΤ