Η επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, είναι «ένα κλειδί» προκειμένου να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος της κατάστασης στα ελληνικά νησιά, σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε «συγκλονισμένος» από την χθεσινή τραγωδία στην Μόρια, ενώ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

«Στην Μόρια χάθηκαν δύο ζωές σε μια φωτιά. Πρόκειται για τραγωδία που συγκλονίζει και εμάς και η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων. Κατά βάση, παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια την πολύ δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία έχει αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται τώρα εντατικά για λύσεις -και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται έτοιμη να παράσχει ουσιαστική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ αναφερόμενος στα χθεσινά γεγονότα στην Λέσβο και προσέθεσε: «Ένα κλειδί προκειμένου να ληφθεί εν μέρει ο έλεγχος αυτής της δύσκολης κατάστασης στα νησιά μπορεί σίγουρα να βρεθεί και στη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ένα κλειδί είναι δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών γρήγορα και σημαντικά. Και γνωρίζουμε ότι και η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη. Και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν μια πιθανή λύση θα ήταν η υποδοχή από τη Γερμανία προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πιο δυναμικά από ό,τι κατά το παρελθόν ένα πολύ κομβικό, όπως είπε, σημείο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για επιστροφές. «Αυτή είναι η άποψη και της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα λαμβάνει πολύπλευρη βοήθεια και στήριξη από την Ευρώπη προκειμένου να μπορέσει να υπερβεί αυτή την ομολογουμένως πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά και εν μέρει στην ηπειρωτική χώρα, και επί της αρχής η Γερμανία είναι μεταξύ αυτών των χωρών που προσφέρουν βοήθεια, όπως με την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Κοινή Δήλωση περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο τμήματα: τη στήριξη της Τουρκίας κατά την υποδοχή και φιλοξενία εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, η οποία, όπως είπε, δίδεται «και υπάρχουν συνεχώς αφορμές να σκεφτεί κανείς αν θα μπορούσαν οι πληρωμές να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των 6 δισεκατομμυρίων είναι ήδη δεσμευμένο σε συγκεκριμένα προγράμματα». Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, άλλο κεντρικό σημείο είναι ο μηχανισμός επιστροφών, ο οποίος προσπαθεί να αντικαταστήσει την παράνομη μετανάστευση με τη δυνατότητα Σύροι πρόσφυγες να μπορούν να έρθουν και νόμιμα στην Ευρώπη. «Αλλά για κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να υπάρχουν αυτές οι επιστροφές», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα δέχεται την στήριξη της ΕΕ σε πολλά επίπεδα «και για αυτά είναι συνεχώς και η δική μας κυβέρνηση, και βεβαίως και οι Βρυξέλλες, σε συνεχή συζήτηση με τους Έλληνες».

Κλειώ Νικολαου