Παράταση για την απογραφή του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την παράταση, αφού πρώτα μετρήσει πόσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει τη διαδικασία

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Βαθιά ανάσα αναμένεται να πάρουν σήμερα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων καθώς το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να δώσει παράταση στη διαδικασία απογραφής του χρόνου εργασίας όλων των μισθωτών που κανονικά λήγει σήμερα. Την παράταση έχουν ζητήσει όλες σχεδόν οι εργοδοτικές οργανώσεις όπως η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ) οι οποίες χαρακτήρισαν ασφυκτικό το αρχικό χρονικό πλαίσιο.

Το υπουργείο εργασίας θα μετρήσει πόσες επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και ανάλογα θα αποφασίσει παράταση από λίγες ημέρες έως και μήνα σύμφωνα με πληροφορίες αν και πολλές ενώσεις λογιστών έχουν ζητήσει η παράταση να είναι τρίμηνη έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (εκτός των σούπερ μάρκετ που ήδη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία) έπρεπε σε διάστημα 1 μήνα ( από την 1η έως και την 30η Νοεμβρίου) να δηλώσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής – που μπορεί να γίνει και σταδιακά - ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα.  

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, θα συνεχιστεί η διαδικασία της εφαρμογής του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας εργασίας (στην πρώτη φάση έχουν ενταχθεί σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες). Η αρχή της β' φάσης θα γίνει με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Η γ' φάση θα αφορά τη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ και σε επόμενο στάδιο θα επεκταθεί στον τουρισμό και την εστίαση και σταδιακά θα συμπεριλάβει το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.  

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες κι αφού το υπουργείο Εργασίας θα έχει ολοκληρώσει το διάλογο με τους εκπροσώπους των οικονομικών κλάδων ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ξεχωριστές ανάγκες κάθε κλάδου για να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτα εργασία θα είναι χωρίς προβλήματα.

Πηγή: skai.gr