Της Ιωάννας Μάνδρου

Πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς στο σκάνδαλο της Νοβάρτις, χωρίς "κουκούλες", ενώπιος ενωπίω με την ανακρίτρια, υπέβαλε η εισαγγελέας, αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου, που έχει κληρωθεί από τη Βουλή για τις ανακρίσεις με ερευνώμενο πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο και άλλους.

Η εισαγγελική πρόταση, 46 σελίδων, αναφέρει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομαςίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης" που κατήγγειλαν τους πολιτικούς δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι σε καθεστώς προσταςίας παρά μόνον για την κύρια υπόθεση (σκάνδαλο Νοβάρτις). Αντίθετα στην υπόθεση που έφθασε από την Ολομέλεια της Βουλής στη δικαιοςύνη με τη διαδικαςία του Ειδικού Δικαστηρίου, οι μάρτυρες αυτοί πρέπει να εξεταστούν κανονικά, διότι η προσταςία τους δεν μπορεί να επεκτείνεται σε κάθε υπόθεση.

'Οπως υποστηρίζει η εισαγγελέα, οι δύο αυτές δικογραφίες ( σκάνδαλο Νοβαρτις) και "σκευωρία με ενοχοποίηση πολιτικών που εξετάζεται τώρα στον Αρειο Πάγο δεν έχουν μεταξύ τους καμία συνάφεια, νομική η ουσιαστική.

Αναφέρει μάλιστα η εισαγγελέας, ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν "εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή".

"Καθίσταται πρόδηλο, τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση, ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Νοβαρτις δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής".

Και συνεχίζει η εισαγγελέας, "δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβιάστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος".

Σε άλλο σημείο της πρότασης της η κυρία Θεοδώρου επισημαίνει ότι "σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την "ανθρωποφαγία". Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών".

Σημαντικό είναι, ότι κατά την κρίση της Εισαγγελέως, οι δύο αυτοί προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες ούτε στην  κύρια υπόθεση της Νοβάρτις για τους εξής λόγους.

Διότι δεν κατέθεσαν κάτι το ουσιώδες, ούτε πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού η αντεκδίκησης σε βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, επίσης ότι οι εν λόγω μάρτυρες είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο όφελος και δεν μπορούσαν να μπουν σε καθεστώς και ως εκ τούτου σημειώνεται στην πρόταση "τόσο αυτοί που ζητούσαν να τεθούν υπό προστασία όσο και η Εισαγγελέας Διαφθοράς θα έπρεπε να αιτιολογούν σε ποιά στοιχεία θεμελιώνουν τον κίνδυνο των μαρτύρων, όπως π.χ διότι οι καταγγελόμενοι είναι κακοποιοί, έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις βίας η είναι μέλη εγκληματικής η τρομοκρατικής οργάνωσης. Ομως επειδή δεν μπορούσαν να επικαλεστούν κάτι από όλα αυτά, γιατί οι καταγγελόμενοι ήταν πολιτικά πρόσωπα ( υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, διοικητής Τράπεζας Ελλάδος) ανέγραψαν, οι αιτούντες μάρτυρες να τεθούν υπό προστασία και οι εισαγγελείς ανέφεραν μόνον τα στοιχεία του νόμου ( δεν εγινε καμία αξιολόγηση).

Αν πρόταση της κυρίας Θεοδώρου γίνει δεκτή η ανάκριση για τον πρώην υπουργό θα έχει ανατροπές και εκπλήξεις ενώ σε αντίθετη περίπτωση που καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας τότε αναμένεται να επαναλάβουν όσα ήδη έχουν καταθέσει.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις