ΚΑΙΡΟΣ

«Ύποπτο» φορτίο στα Μεσόγεια

Αναπάντητα ερωτήματα γεννά η ομολογουμένως περίεργη υπόθεση με το 20 τόνων φορτίο που επιχειρήθηκε να εναποτεθεί την Πέμπτη στο χώρο του ανενεργού λατομείου Ζωίτσα, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, με πρόσχημα την ανάπλαση. Ωστόσο, το φορτηγό προσέκρουσε στην είσοδο του λατομείου, με αποτέλεσμα το φορτίο να χυθεί, ενώ ο οδηγός τράπηκε σε φυγή. Εντύπωση, εξάλλου προκαλεί - σύμφωνα με την αστυνομία - το γεγονός ότι ώρες αργότερα μετά το συμβάν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Κορωπίου άνδρας που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο οδηγός του φορτηγού, ωστόσο ο φύλακας φέρεται να μην τον αναγνώρισε. Ο άνδρας συνελήφθη για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησε στην περιοχή ο ΣΚΑΪ, τόσο η υφή, όσο και η οσμή του φορτίου παραπέμπουν σε λυματολάσπη. Ωστόσο οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι αυτές που θα αποδείξουν περί τίνος πρόκειται. Από κει και πέρα μένει να απαντηθεί πώς βρέθηκε εκεί η λάσπη και ποιός κρύβεται πίσω από τη μεταφορά της. Το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής επισκέφτηκε την περιοχή και ανέθεσε σε ειδική εταιρία που κάνει διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων την ανάλυση του συγκεκριμένου φορτίου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ) διαψεύδει κατηγορηματικά ότι το φορτηγό μετέφερε λυματολάσπη από τη Μεταμόρφωση και την Ψυτάλλεια, κάτι που υποστήριξε και στο ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, Νίκος Περδίου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ιδιώτες.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή κάνει λόγο για λάδια από πλυντήριο αυτοκινήτων, κάτι ωστόσο που διαψεύδει ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Κιούσης, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΪ εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι πρόκειται για λυματολάσπη. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι πιθανόν να έχουν πέσει στο σημείο και άλλα φορτία και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν πέσει και άλλες παρόμοιες λάσπες.
Τέλος, η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης στο λατομείο, υποστηρίζει ότι γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος όλων των φορτίων που εισέρχονται στο σημείο και ότι τα μόνα υλικά που επιτρέπονται είναι οικοδομικά. Ισχυρίζεται, ακόμα ότι η ίδια σταμάτησε το φορτηγό να εισέλθει στο λατομείο, κάτι όμως που διαψεύδουν μαρτυρίες κατοίκων που αναφέρουν ότι έσπασε η πίσω πόρτα.
Πηγή: skai.gr