Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης η συμμετοχή του Πομπέο στην τετραμερή

Tη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο στην επόμενη τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ – ΗΠΑ για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Στην επόμενη τριμερή (3+1) στις 20 Μαρτίου θα συμμετάσχει και ο κ. Πομπέο, είναι μια ιδιαιτέρα σημαντική εξέλιξη, μια ψήφος εμπιστοσύνης» σχολίασε, ενώ προανήγγειλε και άλλες συμμέτοχες, από ευρωπαϊκά κράτη κυρίως, σε άλλες τριμερείς.

Όπως τόνισε, η Κύπρος συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, με νέες συνεργασίες να ανακοινώνονται εντός Μαρτίου, ενώ από τα τέλη Νοέμβριου έως τις αρχές του 2020 αναμένονται νέες γεωτρήσεις ώστε να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τα αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ που θα επιτρέψουν στη Λευκωσία να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Λαμβάνουμε ενέργειες για τη στάση της Τουρκίας μακριά από αντιπαραθέσεις διαβεβαίωσε δε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την επομένη της ανακοίνωσης για το κοίτασμα που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ και το οικόπεδο του «Γλαύκου», ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε για «σημαντική χθεσινή ημέρα για την Κύπρο, τον Κυπριακό λαό, για τις ενεργειακές προοπτικές της Μεσογείου και για την ΕΕ και την προσπάθεια της να υπάρξει ενεργειακός διάδρομος για τη Νότια Ευρώπη».

Όπως διευκρίνισε, η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ταμείο αξιοποίησης πόρων από υδρογονάνθρακες που είναι βασισμένο στο νορβηγικό μοντέλο. «Τα οποία έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, θα αξιοποιηθούν για τις μελλοντικές γενιές» ξεκαθάρισε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ μεγάλα. 

Ο κύπριος υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «είμαστε απόλυτα προσγειωμένοι, μακριά από μεγαλόστομες διακηρύξεις και μακριά από όποιες σκέψεις να απομακρυνθούμε από την οικονομική πειθαρχία που μας χαρακτηρίζει». 

Πηγή: skai.gr