Καθημερινή Athens Health Summit 2021 – Ν. Χρηστάκης: Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, θα είναι όπως μετά τον πόλεμο

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτά που κάναμε ως κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές ήταν η αιτία που οδήγησε την οικονομία στην καταστροφή. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, ο ίδιος ο ιός είναι το πρόβλημα. 

Αυτό επισήμανε, αναφερόμενος στον κορωνοϊό, ο Νίκολας Α. Χρηστάκης, Καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης, Συν-Διευθυντής του Ινστιτούτου Yale για την Επιστήμη των Δικτύων, κατά την ομιλία του στην έναρξη του Καθημερινή Summits – Health.

Τυχαίνει να ζούμε σε μια καινούρια πρωτοφανή κατάσταση, με ένα καινούργιο παθογόνο το οποίο ξεκίνησε να κυκλοφορεί και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σημείωσε ο κ. Χρηστάκης στην έναρξη της ομιλίας του. «Αυτός ο ιός είναι ένα καινούργιο είδος έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο» είπε.

«Γνωρίζουμε πολλά για αυτό το παθογόνο και βλέπουμε ότι είναι ένας ιός που μολύνει ακόμη και τους εμβολιασμένους και γι αυτό τον λόγο καταλήγουμε ότι πρόκειται για ένα ενδημικό είδος. Ξέρουμε ότι σκοτώνει 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός» τόνισε.

Γνωρίζουμε πλέον αρκετά γι αυτόν τον ιό το ενδιαφέρον όμως είναι ότι υπάρχουν κάποιες κρίσιμες παράμετροι οι οποίες ήταν ήδη γνωστές σε εμάς από τον Φεβρουάριο του 2020, συμπλήρωσε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χρηστάκης, νομίζουμε ότι ζούμε σε μια τρελή εποχή ωστόσο όπως τονίζει, βλέπουμε ότι αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί κι είναι πράγματα που έχουν περάσει στην παράδοσή μας, αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας.

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτά που κάναμε ήταν η αιτία που οδήγησε την οικονομία στην καταστροφή. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, ο ίδιος ο ιός είναι το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί, δεν είναι πρωτοφανή. Ο ιός ως τώρα έχει κόστος 16 τρισ. δολαρίων, ο αντίκτυπος περνάει και τον αντίκτυπο της μεγάλης ύφεσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ανοσία αγέλης σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη θα έρθει μέχρι το 2024. «Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι».

Για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, ο κ. Χρηστάκης είπε πως θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική.