Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές 2019: Πού και πώς ψηφίζουμε

ΑΠΕ
Διευκρινιστικές οδηγίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πολίτες και να μην υπάρξουν προβλήματα στην διαδικασία, εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ενόψει του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαιού.

« Μάθε που ψηφίζεις 2019»

Ακριβής ενημέρωση για την περιοχή και το τμήμα όπου καλείται ο κάθε πολίτης να προσέλθει προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, δίνεται από την εφαρμογή « Μάθε που ψηφίζεις 2019» την οποία και έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο. 

Στην εφαρμογή αυτή, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει με τα προσωπικά του στοιχεία την φόρμα (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης.) κι έτσι μαθαίνει αυτομάτως το πού ψηφίζει.

Ταυτόχρονα, έχει δοθεί στην δημοσιότητα ένα πλήρες εγχειρίδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 
Πρόκειται για δύο αναλυτικές εγκυκλίους που δίνουν οδηγίες για την επίλυση τυχόν διαδικαστικών προβλημάτων για ψηφοφόρους και υποψηφίους σε περιφέρειες, δήμους και τοπικές κοινότητες. 
Στο 290 σελίδων εγχειρίδιο, αναφέρονται πληροφορίες που αφορούν τα εξής:
 
Ημερομηνία 


Ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019. 

Παράλληλα στις 2 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες που δεν υπήρξε υποψήφιος να συγκεντρώνει το 50% συν 1 ψήφο.
Απλή αναλογική

Με βάση τον «Κλεισθένη» (Ν. 4555/2018) στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 ισχύει η απλή αναλογική. 

Δηλαδή, εκείνος που θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θα έχει αυτόματα πλειοψηφία 60% στο συμβούλιο. 

Ειδικότερα το πλήθος των συμβούλων που θα έχει θα εξαρτηθεί μόνο από το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός  του την πρώτη Κυριακή.
 
Θητεία

Διευκρινίζεται πως η θητεία των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα είναι τετραετής.
 
Ηλικία 

Δικαίωμα να ψηφίσουν θα έχουν για πρώτη φορά, σε αυτές τις εκλογές και οι 17χρονοι, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002. 
Η ψήφος στους 17άρηδες δόθηκε με την απλή αναλογική, αλλά δεν είχε ως τώρα εφαρμοσθεί.
 
Τοπικές κοινότητες

Τα όργανα διοίκησης των τοπικών κοινοτήτων εκλέγονται σε χωριστή τρίτη κάλπη με διαφορετικό ψηφοδέλτιο. 

Για έως 300 κατοίκων κοινότητες, ο πρόεδρος εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο. 
Για άνω των 300 κατοίκων κοινότητες, ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.
 
Διαχωρισμός εκλογικών τμημάτων

Σε Α’ και Β’, πρόκειται να χωριστούν τα μεγάλα εκλογικά τμήματα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεγάλων καθυστερήσεων στις τέσσερις κάλπες. 

Στο ένα εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν κάλπες για δημοτικές-κοινοτικές και στο άλλο για περιφερειακές ευρωεκλογές. 
 
Υποψήφιοι

Κάθε Ευρωπαίος έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος δήμαρχος η πρόεδρος κοινοτήτων έως και 300 κατοίκους.
 
Εξαίρεση από την διαδικασία

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
 
Σταυροί 

Για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων μπαίνουν: Ένας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες µε 1 έως 3 έδρες. Τρεις σταυροί στους ενιαίους δήµους που δεν προέρχονται από συγχώνευση (π.χ. Νέα Σµύρνη). Τρεις σταυροί συν ένας για µία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες που συνιστούν δήµους από συγχώνευση. 

Για τα κοινοτικά συµβούλια, δύο σταυροί, εάν η κοινότητα είναι άνω των 300 κατοίκων ή ένας σταυρός για µικρότερη των 300 κατοίκων. Για περιφέρειες, ένας σταυρός εάν εκλέγονται έως τρεις σύµβουλοι, έως 2 σταυροί εάν εκλέγονται 4-7, έως 3 σταυροί εάν εκλέγονται 8-12, έως 4 σταυροί για άνω των 12 θέσεων.
 
Άκυρο 

Άκυρο είναι το ψηφοδέλτιο με σταυρό χρώματος διαφορετικό από το καθορισμένο, με μορφή διαφορετική από τα οριζόμενα, µε χρώµα που είναι διαφορετικό από το καθορισµένο,  και έχουν σηµειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, ή άλλα σηµεία.
 
Επίσης, εάν βρεθεί µέσα σε φάκελο µαζί µε άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Πηγή: skai.gr