Χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια το 75% των ανέργων στην Ελλάδα

Χωρίς εργασία για περίπου 2,5 χρόνια παραμένουν κατά μέσο όρο 3 στους 4 ανέργους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Metron Analysis, τα οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στράτος Φαναράς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας», που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Centre for European Studies.

Δεδομένων των συνθηκών, το 72% των ανέργων δηλώνει ότι θα δεχόταν θέση κατώτερη των προσδοκιών του και χαμηλότερη των προσόντων του.

Ενδεικτικό του «χάσματος γενεών» στο μέτωπο της ανεργίας είναι πως οι πιο απαισιόδοξοι φαίνεται να είναι στις ηλικίες από 24 έως 34 ετών και οι περισσότερο αισιόδοξοι άνω των 65 ετών.

Το 44% των ερωτηθέντων απαντά ότι θεωρεί τη ζωή του χειρότερη σε σχέση με αυτή των γονιών του, Το 36% καλύτερη και το 18% κρίνει πως δεν υπάρχουν διαφορές.

Η ανεργία φαίνεται να πλήττει κυρίως τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η πλειοψηφία των ανέργων προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα.

Σημαντικές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Με κριτήρια την κοινωνική εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, η έρευνα διαπιστώνει ότι ενώ η κοινωνική εμπιστοσύνη παραμένει σχετικά σταθερή από την αρχή της κρίσης η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα εμφανίζει φθίνουσα πορεία κυρίως μεταξύ των ανέργων.

Σε ότι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας οι 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι η κατάσταση αυτή τους κάνει πιο μαχητικούς.

Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, το 18% ότι στηρίζει την επιβίωσή του στο επίδομα ανεργίας και το 7% στα κοινωφελή προγράμματα (συσσίτια κ.λ.π.).

Σε ό,τι αφορά τη λύση του προβλήματος οι άνεργοι ευνοούν κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ενώ διαφαίνεται σχετική υποχώρηση του προστατευτισμού. Το 87% πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις, το 80% με τη διευκόλυνση του ανοίγματος νέων επιχειρήσεων, το 78% με προγράμματα ενίσχυσης της αυταπασχόλησης και το 77% με προγράμματα επιδότησης για ανέργους.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποκάλεσε την ανεργία «δύσκολο επικίνδυνο και ύπουλο αντίπαλο», και τόνισε πως διέξοδος είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία και η αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ