Τη σημασία της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας  Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα επισημαίνει τη Δευτέρα το πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua) στο βασικό του διαδικτυακό θέμα. Όπως τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη κινέζου επικεφαλής στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια. 

Το μήνυμα πως με τις συναντήσεις του στην Ελλάδα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Κίνας, έστειλε το βράδυ της Δευτέρας από την Αθήνα ο κινέζος πρόεδρος, με γραπτή του δήλωση, αμέσως μετά την άφιξη του στη χώρα μας και λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, στη Σαγκάη.

Εξέφρασε την πεποίθησή του «οι συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές» θα καταστήσουν την επίσκεψή του πλήρως επιτυχημένη.  Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνει πως έχουν ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ενδεικτικά τις «στενές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, την εμβάθυνση της πολιτικής εμπιστοσύνης και τη γόνιμη συνεργασία» στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», αλλά κυρίως με το πρότζεκτ στον Πειραιά.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στις 09:50, ο Κινέζος Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στις 11.10 πρωί ο Σι Τζινπίνγκ,θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει, η υπογραφή διμερών συμφωνιών και οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Κίνας, ενώ στις 4.30 το απόγευμα οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα, με το επίσημο Δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναμένεται να υπογραφούν 16 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης). Η σημαντικότερη από τις σημαντικές συμφωνίες που θα υπογραφούν με την ευκαιρία της επίσκεψης Σι είναι το «Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO» με την οποία θα δηλώνεται επίσημα η πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπεραστούν όλες οι εκκρεμότητες για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στάση της περιοδείας της προέδρου Σι στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με τελικό προορισμό τη Βραζιλία, όπου θα παρευρεθεί στην 11η σύνοδο κορυφής των BRICS που θα διεξαχθεί στη Μπραζίλια στις 13-14 Νοεμβρίου.

ΑΜΠΕ - skai.gr 
 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις