Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test σε σουπερμάρκετ, λιανεμπόριο - Αναλυτικά οι κατηγορίες και τα πρόστιμα

Την επέκταση της χρήσης των self tests σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα για την προστασία της δημόσιας υγείας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το self test θα είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς:

  • Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων σουπερ μάρκετ και καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών
  • Εστίαση
  • Μεταφορές, χερσαίας θαλάσσιες αεροπορικές
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει να διενεργούνται αυτοδιαγνωστικά τεστ μια φορά την εβδομάδα.

Την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία για τις συγκριμένες κατηγορίες των εργαζομένων. Οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή  από τη Δευτέρα 19  μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου. 

Τι θα γίνει αν ο εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test - Τα πρόστιμα για τους εργοδότες 

Ο εργοδότης δεν θα επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει τα αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα ο εργοδότης υποχρεούνται να μην αποδεχθεί την παροχή της παρουσίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως οότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων για τις υποχρεώσεις τους με κάθε πρόσφορο μέσο του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Πώς θα προμηθεύονται τα δωρεάν self test οι εργαζόμενοι - Η διαδικασία δήλωσης αποτελέσματος

Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων στους κλάδους όπου πλέον είναι υποχρεωτικό το self test όπως αυτά αναγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέξουν να κάνουν είτε rapid είτε μοριακό τεστ με δική τους δαπάνη ή με δαπάνη του εργοδότη τους. 

Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στη συνέχεια στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με την εξής διαδικασία:

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr και θα επιλέγουν δήλωση αποτελέσματος self test για εργαζόμενο. Θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemploees.gov.gr και στη δήλωση αποτελεσμάτων covid 19 test στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Τι ισχύει εάν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό

Αν το  αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. 

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος  μένει στο σπίτι σε  καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να  μπει ο  εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.  

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.
 

Πηγή: skai.gr