Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι με διπλάσια πρόστιμα – Τι ισχύει για Σάμο - Καρδίτσα

Σαρωτικούς ελέγχους από το Σάββατο το πρωί, με διπλασιασμό των διοικητικών προστίμων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό σημαίνει ότι από τα 150 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες του απαγορευτικού θα φτάσει πλέον τα 300.

Με ψευδή βεβαίωση στον εργοδότη επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. Όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν την αναστολή λειτουργιάς επιβάλλεται πρόστιμο 15.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξασφαλίστηκε αποστολή ράπιντ τεστ για το προσωπικό, και θα γίνονται 25.000 τεστ κάθε μήνα. 

«Από αύριο η καθημερινότητά μας αλλάζει ξανά, μια αλλαγή όχι εύκολη, αλλά απαραίτητη για να συγκρατήσομε το δεύτερο κύμα της πανδημίας» δήλωσε ο υφυπουργός.  


Στο πλαίσιο αυτό, καθόλο το 24ωρο ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και αυστηρά μόνο με SMS για λόγους εργασίας, για σχολείο, κατάστημα ή δημόσια υπηρεσία, για τράπεζα, για μετάβαση σε κηδεία μετάβαση διεζευγμένων γονιών και σωματική άσκηση ή σίτιση αδέσποτων, πάντοτε εντός δήμου. 

Απηύθυνε έκκληση για λελογισμένη χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. «Συνιστούμε οι πολίτες να μετακινούνται βραδύ μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί με διπλάσια πρόστιμα». Για το βράδυ η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για εργασία, για έκτακτη ανάγκη και για βόλτα κατοικιδίου.

Για μετακίνηση εργαζομένων χρειάζεται σχετικό έγγραφο από την πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, επαρκεί και η βεβαίωση κυκλοφορίας 

Η μετακίνηση για κυνήγι ή το ψάρεμα δεν επιτρέπονται πουθενά σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο της απαγόρευσης των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. 

Όσοι θέλουν να εισελθόν στη χώρα να θυμούνται ότι χρειάζονται αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν από όλες τις πύλες εισόδου της επικράτειας. 

Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν από Τετάρτη. 

Από 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που θα ταξιδέψουν πρέπει να συμπληρώνουν φόρμα PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι. Μια φόρμα ανά οικογένεια επαρκεί. 

Από Σάββατο επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα. 

Αναστέλλοντα οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών και σχολών. 

Λειτουργίες θα διεξάγονται μόνο χωρίς παρουσία πιστών. 

Σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων επανέλαβε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».

Σάμος και Καρδίτσα που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για τη Σάμο δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα,  θα ισχύει το SMS κανονικά, ενώ και στις δύο περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου που αφορούν επισκευές κτιρίων, πρωτογενή τομέα. 

Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520. 

Πολυτεχνείο

Για το Πολυτεχνείο ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «το 2020 δεν γιορτάσαμε 25η Μαρτίου, Πάσχα, 28η  Οκτωβρίου, παρότι δεν υπήρχε γενικό λοκντάουν, το ίδιο θα ισχύσει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα» διευκρίνισε.  

«Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων επανέλαβε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως τα κομμωτήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο, με τους πολίτες τα στέλνουν τον κωδικό 2 στο SMS στο 13033.

Πηγή: skai.gr