Κλείσιμο

Χαρδαλιάς για πυρκαγιά Βαρυμπόμπης: Δωρεάν φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχεία- Τα 3 πύρινα μέτωπα

Για μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη.

Όπως ανέφερε τρία είναι τα κύρια μέτωπα: Η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες. 

«Μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο. Η σημαντικότερη ήταν στη Βαρυμπόμπη. Άμεση ήταν η επέμβαση, καθώς υπήρχαν δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η μέγιστη θερμοκρασία στην περιοχή άγγιξε τους 45 βαθμούς, ενώ ο άνεμος εμφάνισε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ. 

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 πεζοπόρα τμήματα, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 είναι του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο Δευκαλίων, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός διέθεσε πεζοπόρα τμήματα. 

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 315 περιπτώσεις που αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις για απομάκρυνση και απεγκλωβισμό ατόμων.

«Είναι κρίσιμες οι ώρες που ζούμε. Δίνουμε ώρα με την ώρα μάχη και προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Πρόσθεσε ότι όσοι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους είτε επειδή κάηκαν είτε επειδή δεν έχουν πού να κοιμηθούν, μπορούν να καλέσουν στη γραμμή του ΕΟΔΥ 1135, όπου θα τους δώσουν οδηγίες προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Αττικής με έξοδα του κράτους. 

Τόνισε δε ότι το φαινόμενο του καύσωνα θα συνεχιστεί αμείωτο και τις προσεχείς ημέρες και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. 

Πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα 
Σε ό,τι αφορά στις φωτιές στην υπόλοιπη Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται 40 ενεργά μέτωπα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων εξελίσσονται σε:

  • Καστανιά στην Ανατολική Μάνη, όπου επιχειρούν 55 πυροσβέστες με2 πεζοπόρα τμήματα και 21 οχήματα
  • Ασκληπιείο στην Κω, όπου επιχειρούν 22 πυροσβέστες και 11 οχήματα 
  • Βασιλίτσα Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα 
  • Μυρτιά στην Εύβοια

Με υποδειγματικό τρόπο οι εκκενώσεις

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι οι πυρκαγιές «δε μας βρίσκουν απροετοίμαστους» προσθέτοντας ότι «τα σχέδια μας είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Όπως επισήμανε οι εκκενώσεις περιοχών έγιναν με οργανωμένο και υποδειγματικό τρόπο και ότι πρωταρχικός στόχος του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

 

Πηγή: skai.gr