Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα μέχρι τις 9 Αυγούστου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου όλη η χώρα λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται από αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από αύριο το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και θα συνδράμουν δυνάμεις από πέντε χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αναμένονται αεροσκάφη και πυροσβέστες από Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία ενώ ήδη συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο. Ακόμη, αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την επιχειρησιακή προετοιμασία της ιδιαίτερα δύσκολης αυριανής ημέρας.

Για μετεωρολογικές συνθήκες που ομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή του Ματιού Αττικής στις 23 Ιουλίου του 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη των πυρκαγιών, έκανε λόγο ο πύραρχος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις συνθήκες που προβλέπονται αύριο. "Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας και στις μετακινήσεις αλλά και στις ενέργειες που κάνουμε", τόνισε. Συγκεκριμένα είπε ότι η αυριανή μέρα χαρακτηρίζεται από την επίδραση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και τη σταδιακή επικράτηση δυτικών ανέμων στα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Στα τμήματα αυτά η ένταση των ανέμων θα αγγίζει τοπικά τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και κάτω του 10% στα ανατολικά ηπειρωτικά τμημάτα. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι διανύουμε την δέκατη ημέρα ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα που επηρεάζει όλη τη χώρα μας τον ισχυρότερο καύσωνα όσον αφορά την έκταση και τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Η θερμοκρασία και σήμερα ξεπέρασε τους 44, 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας ενώ η σχετική υγρασία προσέγγισε το 10%.

Για τις εξελίξεις σχετικά με τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία μίλησε στην έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «σήμερα είναι ακόμα μία πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε».

Πιο συγκεκριμένα, είπε, «πως σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57».

Οι μετεωρολογικές συνθήκες μοιάζουν με εκείνες στο Μάτι, σχολίασε ο μετεωρολόγος της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, ο υφυπουργός είπε ότι έχουν ανασταλεί οι άδειες του πυροσβεστικού σώματος προκειμένου να είναι όλη στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες.

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, τόνισε ότι σημειώθηκαν 95 αναζωπυρώσεις, ενώ σήμερα σημειώθηκαν πάνω από 12 και υπήρξε άμεση αντιμετώπιση.

Επίσης, η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Βασιλικά Κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις και πέρασε την Εθνική Οδό, όπου και ανακόπηκε άμεσα.

Συνολικά επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων και 40 πυροσβέστες από Κύπρο, 150 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα μέχρι το τελευταίο φως.

Επιπλέον, υπάρχει και συνδρομή του στρατού, της αστυνομίας και της περιφέρειας Αττικής.

Για την προστασία και την ετοιμότητα των πολιτών στάλθηκαν 5 μηνύματα από το 112.

Όσον αφορά τα άλλα μέτωπα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως στην Αρχαία Ολυμπία είναι βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς, ωστόσο υπάρχουν πολλές οι αναζωπυρώσεις.

Στη Βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά συνεχίζει να εξελίσσεται σε πολύ δύσβατα σημεία.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, με πιο δύσκολη την αυριανή.

Πηγή: skai.gr