Χαλάρωση lockdown: Τι προτείνουν για λιανεμπόριο και εστίαση Βασιλακόπουλος - Σκουτέλης

Δεν πρέπει να συζητάμε για «άνοιγμα», είναι λάθος η λέξη με αυτή την έκταση της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Εκτίμησε ότι η έκρηξη της πανδημίας οφείλεται στις μεταλλάξεις στις οποίες δεν μπορεί να γίνει κάποια επέμβαση αλλά και στη συμπεριφορά των πολιτών, καθώς γίνονται συναντήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων που είναι πολύ επικίνδυνες υγειονομικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η ανθρώπινη ανάγκη για επαφή πρέπει να ανακατευθυνθεί σε λιγότερο επικίνδυνες επαφές που έχουν μικρότερο ρίσκο.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με οικογένειες ή φιλικές παρέες που έχουν γεμίσει κορωνοϊό. Αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να το θεραπεύσουμε. Δεν μπορούμε να το θεραπεύσουμε λέγοντας στον κόσμο πλέον μην το κάνεις γιατί πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Δεν αντέχει άλλο το κάνει», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πρότεινε να μην γίνει ένα γενικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά να λειτουργήσουν μόνο τα πολύ μικρά καταστήματα με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών μέσω SMS στο 13032.

Να γίνει κάτι αντίστοιχο και με την εστίαση σε ελεγχόμενους εξωτερικούς χώρους και με προϋποθέσεις, πρότεινε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σκουτέλης καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των λύσεων είναι η τήρηση των μέτρων, η χρήση μάσκας και η εφαρμογή όλων των υγειονομικών κανόνων.

Αν δεν συμβεί αυτό, προειδοποίησε ο κ. Σκουτέλης, θα έχουμε πάλι τα ίδια.

Πηγή: skai.gr