Βρούτσης: Οι μαζικές αποχωρήσεις αιτία καθυστερήσεων σε συντάξεις και εφάπαξ

Στις μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων και την έλλειψη προσωπικού απέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων και των εφάπαξ από πολλά ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως το τέλος Σεπτεμβρίου εκκρεμούσαν 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.653 για επικουρική.

Ο μέσος χρόνος αναμονής έως την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είναι 11 μήνες για τα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αττικής και Πειραιά, και 10 μήνες για την υπόλοιπη Ελλάδα. Προσωρινή σύνταξη έχει χορηγηθεί σε 37.124 αιτήσεις κύριας σύνταξης.

Παράλληλα, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ που δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί ανέρχονται πλέον σε περίπου 56.500., ενώ με τα σημερινά δεδομένα εκδίδονται περίπου 800 αποφάσεις εφάπαξ βοηθήματος ανά μήνα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος είναι ο όγκος αιτήσεων για συνταξιοδότηση και σε κλαδικά ασφαλιστικά ταμεία, με τον κ. Βρούτση να σημειώνει πως «οι αιτήσεις των ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση συνεχώς αυξάνονται, λόγω των αλλαγών στην υφιστάμενη νομοθεσία» ενώ «οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών λογαριασμών».
Πηγή: skai.gr