Κλείσιμο

Η γέφυρα της αγάπης στον Βόλο – Aτραξιόν για τους ερωτευμένους το γεφυράκι της παραλίας - Eικόνες

Η ..τάση μεταφέρεται από τις όχθες του Σηκουάνα, στο γεφυράκι του Βόλου - Ερωτευμένοι, τοποθετούν λουκέτα με τα οποία δίνουν υπόσχεση αιώνιας αγάπης - Το έθιμο φαίνεται πως ξεκίνησε στη Σερβία από ένα ζευγάρι που χωρίστηκε κατά τη διάρκεια του β παγκοσμίου πολέμου

Στη Ευρώπη αλλά και σε άλλες ηπείρους αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, κάθε γέφυρα να έχει χιλιάδες λουκέτα με τα οποία οι ερωτευμένοι «κλειδώνουν» την αγάπη τους.

Η προέλευση της ιστορίας των κλειδαριών αγάπης ανήκει στη διάσημη και πάλαι ποτέ φορτωμένη από λουκέτα Γέφυρα Pont Des Arts στο ρομαντικό Παρίσι.

Η γέφυρα του Βόλου

Πριν λίγα χρόνια ξεκίνησε η συνήθεια αυτή και στον Βόλο. Το γεφυράκι που συνδέει την παραλία της πόλης με τον κυματοθράυστη έγινε η νέα “γέφυρα της αγάπης”, αφού κλειδώθηκαν εκεί εκατοντάδες λουκέτα, με τα ονόματα των ερωτευμένων, αποτελώντας μία νέα τουριστική ατραξιόν για τον Βόλο.

Βόλος

Βόλος

Βόλος

Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες ότι η έμπνευση για τα λουκέτα στις γέφυρες ξεκίνησε από τη Σερβία

Ένα ερωτικό ποίημα που γράφτηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από την ποιήτρια του Σερβικής καταγωγής Desanka Maksimović με τίτλο «Molitva za ljubav» («Προσευχή για αγάπη»), η οποία είχε εμπνευστεί από μια παλιά ιστορία που συνέβη στη σερβική πόλη Vrnjačka Banja. κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η απαρχή….  

Στη ρομαντική μα πικρή ιστορία που αναφέρεται το ποίημα, ένα ζευγάρι Σέρβων που ονομάζονταν Nada και Relja χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Η  Nada πέθανε από ραγισμένη καρδιά αφού ο Relja ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Στο άκουσμα της ιστορίας, γυναίκες στη Vrnjačka Banja άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους και των συντρόφων τους σε λουκέτα και να τα κολλούν στα κάγκελα της γέφυρας όπου συναντιόντουσαν η Nada και ο Relja, ξεκινώντας έτσι μια παράδοση που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα. Χάρη στο ποίημα, οι νεαροί ερωτευμένοι Σέρβοι  τοποθετούν λουκέτα για να παγιδεύουν τους εραστές τους και έτσι να μην είναι εγκαταλειμμένοι (κάτι σαν ένα προληπτικό ξόρκι)..

Η γέφυρα πήρε σύντομα το όνομα  Most ljubavi ή η Γέφυρα της Αγάπης. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε τους δικούς του λόγους για τη χρήση κλειδαριών αγάπης, η Νότια Σερβία πίστευε στο δικό της σύνολο δεισιδαιμονιών. Οι κλειδαριές που έχουν τοποθετηθεί στη Γέφυρα της Αγάπης δεν έχουν αφαιρεθεί ποτέ. Υπάρχουν πάνω από δεκαπέντε γέφυρες στην πόλη Vrnjačka Banja, μόνο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι  αυτή η   θρυλική γέφυρα είναι που έδωσε το έναυσμα για τα λουκέτα των  κλειδωμένων  καρδιών εκατομμυρίων ερωτευμένων  σε όλο τον κόσμο!

Η δημοσίευση του best-seller  και αργότερα της ταινίας “Ηο Voglia di te” (Σε θέλω) το 2006  του συγγραφέα Φεντερίκο Μότσια, το οποίο αναφερόταν σε  ένα νεαρό ζευγάρι που κλείδωσε ένα λουκέτο για επισφράγιση της αγάπης του, σε μια γέφυρα της Ρώμης (Ponte Milvio) έγινε η αφορμή να εξαπλωθεί  η συνήθεια των κλειδαριών αγάπης από τότε στην υπόλοιπη Ευρώπη!

 

Πηγή: thenewspaper.gr