Βίντεο drone από την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών από τη νησίδα Μπαρμπαλιάς στη Λέσβο

Βίντεο από επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη νησίδα Μπαρμπαλιάς Λέσβου

Έφτασαν στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς από τα τουρκικά παράλια με φουσκωτό σκάφος.

Βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 30 αλλοδαπών και του νεογνού από τη νησίδα Μπαρμπαλιάς έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ

Γέννησε σε βραχονησίδα μόλις έφτασε στην Ελλάδα 

Στη νησίδα Μπαρμπαλιάς του νησιώτικου συγκροτήματος Τομαρονήσια, στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα στο ύψος της βορειοανατολικής Λέσβου γέννησε σήμερα τα χαράματα νέα γυναίκα Αφρικανικής καταγωγής. Η Αφρικανή μαζί με το σύζυγο της και άλλους 28 μετανάστες - πρόσφυγες άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλοι και όλες Αφρικανικής καταγωγής, είχαν φτάσει στο μικρονήσι επιβαίνοντες σε πλαστική βάρκα προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Όπως έγινε γνωστό βγήκαν στη νησίδα θεωρώντας ότι έφτασαν στη Λέσβο. Εκεί και αποκλείστηκαν, πράγμα που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά προπάντων τη ζωή του νεογέννητου βρέφους.  

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε περιπολικό σκάφος, μόλις αντιλήφθηκαν την ύπαρξη των μεταναστών και προσφύγων στη νησίδα οργάνωσαν επιχείρηση διάσωσης τους. Οι γονείς και το νεογέννητο μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Και οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους. Στο χώρο της καραντίνας του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν οι υπόλοιποι μετανάστες και πρόσφυγες στα πλαίσια τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.    

«Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους δεν είναι μόνο να φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να σώζουν ανθρώπινες ζωές» υπογραμμίζει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη διάσωση μιας μητέρας και του παιδιού της που γεννήθηκε σε βραχονησίδα του Αιγαίου. 

Η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας αποτελεί έμμεση απάντηση στα ψεύδη που διαδίδει η Τουρκία. 

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας 

«Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους δεν είναι μόνο να φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

»Σήμερα διέσωσαν μια έγκυο γυναίκα και το νεογέννητο παιδί της, ένα αγόρι, την οποία εντόπισαν σε κρίσιμη κατάσταση σε βραχονησίδα ανατολικά της Λέσβου μαζί με άλλους 30 αλλοδαπούς.

»Μητέρα και νεογέννητο μεταφέρθηκαν άμεσα στην Λέσβο και χαίρουν άκρας υγείας.

»Αυτό είναι το μεγαλείο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Τους συγχαίρω και είμαι περήφανος για αυτούς».

Πηγή: skai.gr