Κλείσιμο

Βίλια: Eισήγηση για απομάκρυνση κατοίκων από Πυροσβεστική- Με κατεύθυνση τον οικισμό η φωτιά

Εισήγηση έδωσε η πυροσβεστική για απομάκρυνση των κατοίκων στα Βίλια εξαιτίας του πύρινου μετώπου που μαίνεται στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση η εντολή δεν έχει δοθεί ακόμη.

Στο σημείο καίνε διάσπαρτες εστίες γεγονός που προκαλεί ανησυχία, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Βασίλης Κόκκαλης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής.

Τις τελευταίες ώρες έχουν αλλάξει οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με συνέπεια το μέτωπο να κατευθύνεται εκ νέου προς τον οικισμό των Βιλίων ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως φλόγες έφτασαν ήδη στα πρώτα σπίτια.

Η φωτιά παραμένει για τρίτη ημέρα σε εξέλιξη έχοντας ξεσπάσει ο μεσημέρι της Δευτέρας.

Η φωτιά καίει παρθένο δάσος, σε δύσβατη περιοχή, στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρας.

Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστικη το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει στον άξονα των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα. 

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Kυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε νωρίτερα μια αναζωπύρωση ανατολικά από τα Βίλια, με κίνδυνο επέκτασης στον οικισμό κι έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι ενώ υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Πηγή: skai.gr