Βίλια: Δεύτερη νύχτα αγωνίας - Πολλές οι ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις

Μία ακόμη δύσκολη νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους των περιοχών σε Βίλια και Κερατέα, όπου μαίνεται η «μάχη» για να ελεγχθούν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από το μεσημέρι της Δευτέρας. Χωρίς εναέρια μέσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζονται οι προσπαθειες από τις επίγειες δυνάμεις.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, μεγάλη ήταν η κινητοποίηση από εθελοντές και κατοίκους του Δήμου Βιλίων που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην κινδυνεύσει ο οικισμός από την πύρινη λαίλαπα.

Η ομάδα ατόμων που συγκεντρώθηκε έξω από τον οικισμό έδωσε μάχη μαζί με την πυροσβεστική, κόβοντας με αλυσοπρίονα θάμνους, δέντρα και κλαδιά, ώστε να χτιστούν αντιπυρικές ζώνες. Στην κατασκευή της αντιπυρικής ασπίδας συμμετείχαν επίσης επίγειες δυνάμεις από την Πολωνία και ερπυστριοφόρα οχήματα. Οι Πολωνοί πυροσβέστες προχώρησαν στην κατασκευή μιας αυτοσχέδιας δεξαμενής νερού.

Το βλέμμα όλων βρίσκεται στα Βίλια και στο όρος Πατέρα, με στόχο οι φλόγες να μείνουν εκτός του οικισμού. Σύμφωνα με  ενημέρωση της πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην περιοχή, αλλά πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις.  

Στο σημείο επιχειρούν όλη τη νύχτα διάσπαρτα 370 πυροσβέστες, 130 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα.  Όπως αναφέρει η πυροσβεστική για την ώρα οι άνεμοι είναι χαμηλής έντασης και οι αναζωπυρώσεις δεν απασχολούν, ωστόσο οι κάτοικοι στους οικισμούς Καραούλι και Θέα παραμένουν ανήσυχοι.

Λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης κάτοικοι των δυο οικισμών απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους, καθώς η φωτιά βρισκεται στα 5 με 6 χλμ.

Σύμφωνα με τους κατοίκους,  περίπου 200 άτομα (80 οικογένειες) έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία στο Καραούλι και παρόλο που αρκετοί ζητούν να μείνουν για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους η αστυνομία τους καλεί να απομακρυνθούν από την περιοχή.  

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, την αγωνία τους για την απειλή της φωτιάς εξέφρασαν και κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Αν περάσει τον δρόμο, τότε η φωτιά θα μπει μέσα στον οικισμό και θα καεί όλος», τόνισε ένας εξ αυτών.

Ήδη από προχθες, η φωτιά πέρασε δίπλα από τον οικισμό Κρύο πηγάδι χωρίς να καεί κάποιο σπίτι.

Αναλυτικά στην πυρκαγιά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 20 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία καθώς και 12 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Ilyushin Il-76 και του Beriev-200.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πηγή: skai.gr