Βγάζουν «λαβράκια» οι έλεγχοι του ΥπΑΑΤ: «Σαρώνουν» ακόμα και τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το πρόσφατο πρόστιμο των 160.000 ευρώ, αλλά και το προηγούμενο των 260.000 ευρώ, για την παραγωγή φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας, αποδεικνύουν δίχως αμφιβολία την αλλαγή κατεύθυνσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από τις πρώτες εξαγγελίες του νέου υπουργού Σπήλιου Λιβανού ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να προστατευτεί ο Έλληνας παραγωγός, αλλά και ο καταναλωτής. Και πράγματι,  ο  ελεγκτικός βραχίονας του υπουργείου, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με ένα συντονισμένο και άρτια οργανωμένο σχεδιασμό, σαρώνει αγορά, γεωργικές - κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά  και βιομηχανίες. Με ελέγχους σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου συνεχώς βγαίνουν «λαβράκια», αλλά και  με δεκάδες παραπομπές εταιρειών στις αρμόδιες Επιτροπές του Υπουργείου. Με ελέγχους στα βιολογικά προϊόντα, όπου εντοπίζονται πολλές περιπτώσεις  επιχειρήσεων, εκτροφών και καλλιεργειών, ενταγμένων στα βιολογικά συστήματα, που τα προϊόντα τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραγωγής βιολογικών, όπως ορίζονται από την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να ανακαλούνται και να αποσύρονται εκατοντάδες τόνοι μη συμμορφούμενων προϊόντων από την αγορά.

Παράλληλα, όπως δηλώνουν και σχετικές πηγές από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, οι έλεγχοι, οι οποίοι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν εστιαστεί στα ράφια των ελληνικών σούπερ-μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα, φαίνεται πως οδηγούν σε  μεγάλα ευρήματα, τόσο στο τομέα της φέτας και των γαλακτοκομικών, όσο και σε αυτόν των βιολογικών προϊόντων.

Την αλλαγή πλεύσης που φέρνει η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αποδεικνύει και η εκ νέου ενεργοποίηση των αρμόδιων επιτροπών που εξετάζουν τις υποθέσεις που ελέγχει ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Επιτροπές που δεν είχαν καν συγκροτηθεί ή δεν συνεδρίαζαν καν, έχοντας εκατοντάδες υποθέσεις στοκ. Η εντολή πλέον προς τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ είναι για συνεχείς συνεδριάσεις, και άμεση εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ορατά. Οι αυξημένοι έλεγχοι στην φέτα και στα γαλακτοκομικά έχουν αυξήσει ήδη την τιμή στον παραγωγό από το 0,80€ στο 1,20€ (τιμές πρόβειου γάλακτος). Άλλες ομάδες παραγωγών ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα η αυστηρή πολιτική των ελέγχων και στα δικά τους προϊόντα, ώστε να δουν και αυτοί αντίστοιχη αύξηση του εισοδήματος τους.

Το μόνο βέβαιο είναι, με βάση και πηγές μέσα από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ότι αναμένεται ένας… θερμός χειμώνας σε ό,τι αφορά τα πορίσματα ελέγχων που αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά την ολοκλήρωσή τους. Ορισμένα δε, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν μεγάλες αντιδράσεις, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αφορούν και κορυφαία ονόματα της εγχώριας αγοράς.
 

Πηγή: skai.gr