Βγαίνουν από τη φυλακή με τους νέους κώδικες Γιωτόπουλος και λοιποί της 17Ν

Βγαίνουν από τη φυλακή με τους νέους κώδικες Γιωτόπουλος και λοιποί της 17Ν
Αιτήματα για αποφυλάκιση υπό όρους θα μπορούν να υποβάλουν από αύριο το πρωί φυλακισμένα μέλη της «17 Νοέμβρη», μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη.

Με το νέο Ποινικό Κώδικα, που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου, είναι δυνατόν να απολυθούν με όρους από τις φυλακές τουλάχιστον τέσσερις πολυισοβίτες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Από αύριο το πρωί έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για να βγουν με βραχιολάκι και να μείνουν στο σπίτι τους.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο που είναι ακόμα κρατούμενοι, να υποβάλουν αίτημα μεταφοράς σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, θα μπορεί να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και συμπληρώνει 17 χρόνια στη φυλακή από τότε που προφυλακίστηκε.

Τα 17 χρόνια έκτισης της ποινής είναι η αναγκαία προϋπόθεση σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικά ώστε να βγει πολυισοβίτης με όρους από τη φυλακή και να μείνει σπίτι του με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια συν 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Το σημαντικότερο είναι πως οι ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση. Συγκαταλέγονται δηλαδή στις αποκαλούμενες διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου και υπερισχύουν, ως ευνοϊκότερες, έστω κι αν αλλάξουν μελλοντικά και γίνουν αυστηρότερες.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως προκειμένου να περιοριστούν οι επίμαχες διατάξεις η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές προϋποθέσεις, που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου