ΚΑΙΡΟΣ

Βενιζέλος: Πληθαίνουν τα γεγονότα που δοκιμάζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Για γεγονότα «που προκαλούν βαθύτατη ανησυχία για το επίπεδο προστασίας της εξωτερικής και κυρίως της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», τα οποία «πυκνώνουν» και «έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δοκιμασία των θεσμικών εγγυήσεων της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης»  κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος «ενδεικτικά», όπως σημειώνει ο ίδιος, σε σειρά ενεργειών της Προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Επί τέτοιων γεγονότων - περιλαμβανομένων των ενεργειών και αποφάσεων της κ. Θάνου που ο ίδιος απαριθμεί - ζητά ο κ. Βενιζέλος επίσημη ενημέρωση από την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με σημερινή επιστολή του προς την πρόεδρο, Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει:

1) την έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση που υπέβαλε η κυρία Θάνου  κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εγκαλούσα είναι πειθαρχικώς προϊσταμένη όλων των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κάποια από τα οποία θα επιληφθούν της ποινικής δικογραφίας και θα ασκήσουν εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα, ενώ ήδη το ΔΣ της Ένωσης έχει εκδώσει – κατά πλειοψηφία – επιστολή δια της οποίας προκύπτει ότι τάσσονται υπέρ της κ. Θάνου στο ζήτημα αυτό, όπως σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος.

2) το γεγονός ότι στην περίπτωση Βγενόπουλου (τον οποίον δεν κατονομάζει) αντί να διαταχθεί έρευνα για το σύνολο των καταγγελιών, στις οποίες και ο ίδιος ο επιχειρηματίας προέβη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε όταν η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, η Πρόεδρος του ΑΠ παρήγγειλε πειθαρχικού χαρακτήρα έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως εφετών που έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία και ότι - όπως ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ - «αναλαμβάνει η ίδια (;)  η Πρόεδρος του ΑΠ τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής» και

3) ότι προ ημερών ολοκληρώθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγείλει η κ. Θάνου ως Πρόεδρος του ΑΠ κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της αρχαιότερης εισαγγελέως εφετών Αθηνών «που συμπτωματικά ελέγχεται και πάλι τώρα πειθαρχικά για τη δικανική της κρίση να θέσει στο αρχείο την παραπάνω δικογραφία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Βενιζέλου


Πηγή: skai.gr