Βαριά απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή 38 καταδικασθέντες

Βαριά απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή 38 καταδικασθέντες

Της Ιωάννας Μάνδρου

Βαριά απόφαση καταδίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εξέδωσε μετά από 5,5 χρόνια το δικαστήριο, στέλνοντας στη φυλακή συνολικά 38 καταδικασθέντες, ανάμεσά τους την ηγετική πολιτική ομάδα της ΧΑ, επιχειρησιακά στελέχη της και όσους μετείχαν σε βαριές εγκληματικές πράξεις και βίαιες επιθέσεις.

Στη φυλακή οδηγούνται οι Νίκος Μιχαλολιάκος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Μτθαιόπουλο και ο Γιώργος Γερμενής. Όλοι έχουν ομόφωνα κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη σε 13 ετών. Στη φυλακή επίσης οδηγείται και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος που είχε καταδίκη σε κάθειρξη 10 χρόνων, αλλά και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές με καταδίκες 6 η 7 χρόνια καθώς τους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Οι μόνοι από τους 18 πρώην βουλευτές της ΧΑ που πήραν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους είναι οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας  Ελένη Ζαρούλια και Χρ. Κουκούτσης.

Επίσης στη φυλακή οδηγούνται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άλλα επώνυμα επιχειρησιακά στελέχη της ΧΑ με δράση στις περιοχές του Πειραιά, όπως Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής και Κων. Καζατζόγλου.

Συνολικά για τη δολοφονία Φύσσα στη φυλακή θα πάνε ο Γ.Ρουπακιάς και άλλοι δεκατρείς που μετείχαν στην επίθεση με τον ένα η τον άλλο τρόπο, καθώς και άλλοι που είχαν συμμετοχή σε διάφορες εγκληματικές πράξεις της ΧΑ.

Mε την απόφαση πήγαν στη φυλακή όχι μόνον όσοι είχαν βαριές καταδίκες από δέκα χρόνια και πάνω, αλλά και άλλοι με έξι ή επτά χρόνια, ορισμένοι ακόμα και με πέντε, κάτι που δεν συνηθίζεται στη δικαστηριακή πρακτική.

Προς τούτο η απόφαση δεν ήταν μόνον αντίθετη με την εισαγγελική τοποθέτηση, αλλά και με όλες τις προβλέψεις ή εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για χορήγηση αναστολής σε περισσότερους καταδικασθέντες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKAI.gr (@skaigr) on

Η απόφαση σφράγισε με τον πλέον αυστηρό και βαρύ τρόπο την βούληση της πολιτείας και της δικαιοσύνης να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας το ναζιστικό φαινόμενο. Η ιστορικότητα της απόφασης ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, καθώς είναι η πρώτη απόφαση και σε πανευρωπαικό επίπεδο για καταδίκη ναζιστών με εγκληματικές δράσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η απόφαση έγινε δεκτή με συνθήματα και χειροκροτήματα από τους συγγενείς των θυμάτων και πρωτίστως από την τραγική μητέρα που Παύλου Φύσσα που στο άκουσμα της κατέρρευσε.

Ήδη εκδόθηκαν τα αποσπάσματα για εκτέλεση της απόφασης και πολλοί από τους καταδικασθέντες έχουν αυτοβούλως παραδοθεί ενώ άλλοι αναζητούνται.

Πηγή: skai.gr