Τσίπρας, ΕΕ και ΝΑΤΟ δίνουν συγχαρητήρια στον Ζάεφ για την αναθεώρηση

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης, που σηματοδοτεί την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια, έδωσαν η Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ ώστε να τον συγχαρεί, όμως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πολιτικοί ηγέτες και ο λαός της ΠΓΔΜ φανέρωσαν την βούλησή τους να «αδράξουν αυτή την μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μίας εκ των παλαιότερων διενέξεων» στα Βαλκάνια, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η ΕΕ στηρίζει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως πρόκειται για «παράδειγμα συμφιλίωσης» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τόνισαν πως η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει πλήρως την ΠΓΔΜ στην προσπάθειά να γίνει μέλος της.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για την τελική κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί της συμφωνίας των Πρεσπών», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλντεμπεργκ.

Σημείωσε πως η Συμμαχία στηρίζει πλήρως την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική συνεισφορά σε μία περιοχή με σταθερότητα και ευημερία».

Οι Πρέσπες θα πρέπει πλέον να κυρωθούν από την ελληνική Βουλή ώστε να τεθούν σε ισχύ. Σε μεταγενέστερη ημερομηνία θα τεθεί προς ψήφιση και το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο NATO.
Πηγή: skai.gr